Lider trend
StoryEditor

Knjiga o tome kako živjeti radeći stvari koje volimo

24. Srpanj 2016.

j*** mi se: čini     ono što voliš

+ John C. Parkin + Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.

U prvoj knjizi ‘ j*** mi se‘ Parkin je čitatelje poučio kako biti slobodan i ‘otkantati‘ osobe, stvari i događaje koji nas unesrećuju i čine nezadovoljnima. U ‘ j*** mi se: čini ono što voliš‘ odlazi korak dalje i otkriva kako živjeti radeći stvari koje volimo. Odlučio je dokazati da smo, kad činimo ono što volimo, zapravo sretniji, zdraviji, bogatiji i uspješniji. Parkin upućuje na važne zapreke koje ljude sprečavaju u namjeri da čine ono što žele, poput razmišljanja ‘Bilo bi sebično od mene da činim ono što volim‘ i ‘Nikada ne bih mogao zarađivati radeći ono što volim‘. Praktičnim idejama, činjenicama i motivacijskim pozivima na djelovanje autor ucrtava staze koje će nas odvesti na putovanje na kojemu će ćemo naučiti činiti ono što volimo.

Raskoš života

+ Michael Kumpfmüller + Hena Com, Zagreb, 2016.

Na temelju stvarnih činjenica iz dnevnika, pisama i posljednjih Kafkinih tekstova prije smrti Michael Kumpfmüller oblikovao je roman o jednom od najintrigantnijih autora u povijesti. Priča je to o ljubavi i patnji, nadi i strahu, prazninama i ispunjenju. U baltičkom ljetovalištu u Müritzu u ljeto 1923. Franz Kafka, tada malo komu znani pisac, i Dora Diamant susreću se i fatalno zaljubljuju. Već tada teško oboljeli Franz pod dojmom je snažnih, njemu samom neočekivanih osjećaja i odlučuje se na pothvat zajedničkog života s Dorom u Berlinu. Unatoč mnogim zaprekama – teškoj bolesti, preopreznim roditeljima, društvenim nedaćama i nesigurnosti vremena – njihova je nježna romansa na samom rubu života postala jedna od najljepših ljubavnih priča prošlog stoljeća.

Upravljanje poslovnim rizicima

+ Andrijanić, Gregurek, Merkaš + Plejada, Zagreb, 2016.

‘Upravljanje poslovnim rizicima‘ zapravo je udžbenik koji pruža osnovno sistematizirano znanje iz upravljanja poslovnim rizicima za studente ekonomije, poduzetništva i menadžmenta, no zbog preglednosti, jasnoće i sveobuhvatne analize svakako će koristiti i mnogim poslovnim ljudima. Autori dokazuju da su se poslovni rizici davno odmaknuli od vještine upravljanja i pretvorili u nešto mnogo veće. U današnjem svijetu globalnoga gospodarstva koje obilježavaju brze i česte promjene bitno je prepoznati važnost upravljanja rizicima u nacionalnom gospodarstvu i njegovu funkciju u globalnom planu. Nizom primjera iz prakse autori nastoje ilustrirati mogućnost primjene metodologije poslovnih rizika u realnom i bankarskom sektoru.

Noćne igre

+ Stig Dagerman + Disput, Zagreb, 2016.

+Noćne igre‘ zbirka su priča švedskoga klasika Stiga Dagermana. Iskorijenjenost, odrastanje u teškim obiteljskim uvjetima, jaz između djetinjeg svijeta i svijeta odraslih te seoske sredine i hladnoće gradova, borba likova s različitim oblicima gubitka teme su kojima se u svojim pričama bavi Dagerman. Likovi njegovih priča poslijeratna su djeca, mladići koji žude, žele i boje se onoga što žele. Tako u naslovnoj priči ‘Noćne igre‘ Åke noću sanja načine kako da dovede oca kući iz gostionica u kojima provodi noći i troši svu svoju plaću. Mašta nosi dijete k ocu i Åke vodi oca do tramvaja u nadi da će doći kući i da će majka prestati plakati. Kad se njegovo nastojanje izjalovi, dječak, barem u mašti, pribjegava nasilju. Autorovu najpoznatiju priču ‘Ubiti dijete‘ znaju svi Šveđani. Objavljena je 1948. i danas se smatra savršenim primjerom čiste pripovjedne tehnike.

20. travanj 2024 10:33