Lider trend
StoryEditor

Knjiga za svakoga tko se želi više uključiti u financijska tržišta i naučiti ponešto o investiranju

08. Veljača 2015.

S obzirom na nedavni rast švicarskog franka i probleme proizašle donekle i iz nedovoljne financijske pismenosti, mnogima bi u Hrvatskoj trenutačni bestseler na listi Amazona i New York Timesa mogao biti vrlo koristan.

‘Money: Master the Game‘ (Novac: Ovladajte igrom) gurua za samopomoć Tonyja Robbinsa na gotovo 700 stranica pokušava objasniti kako će postići financijsku neovisnost u sedam koraka. Unatoč popularnosti, knjiga nije dobila pretjerano dobre recenzije, ali je ipak ocijenjena korisnom za svakoga tko se želi više uključiti u financijska tržišta i naučiti ponešto o investiranju. Među glavnim su nedostacima očito reklamiranje nekih fondova i menadžera, snažna samopromidžba te fokusiranost na američko tržište, no unatoč tome, knjiga nudi niz korisnih informacija i objašnjenja.

Money: Master the Game

Tony Robbins

Simon&Schuster, 2014.

Knjiga Đurđice Mostarčić, ovlaštene računovotkinje, namijenjena poslovanju obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, odnosno svima koji žele pokrenuti posao i onima koji u njemu već jesu, ali se svakodnevno susreću s brojnim pitanjima, primjerice je li bolji ugovor o djelu ili onaj o autorskom honoraru, treba li registrirati tvrtku ili obrt, kupiti automobil na tvrtku... Odgovori koje nudi autorica mogu prije svega poslužiti u donošenju poslovnih odluka, jer se pogreške iz neznanja skupo plaćaju, a takvom su riziku najviše izloženi poduzetnici početnici. U tu svrhu korisno je i to što su u knjizi obrađene i sve zakonske promjene vezane uz poslovanje pouzetnika koje su na snazi od 1. siječnja ove godine.

Čiste knjige

Đurđica Mostarčić

Dudi speed, Zagreb, 2014.

Tekstove koje je prikupio u ovoj knjizi Márquez je napisao s namjerom da ih sam pročita javno, pred publikom. Oni obuhvaćaju gotovo cijeli njegov život, od prvoga govora koji je napisao sa sedamnaest godina kako bi se oprostio od svojih školskih kolega u srednjoj školi u Zipaquiri pa do onoga koji je pročitao pred Akademijom za jezik i španjolskim kraljevskim parom, na obilježavanju svoga 80. rođendana. Ti govori otkrivaju njegove najveće opsesije kao pisca i kao građanina: njegovu žarku sklonost prema literaturi i novinarstvu, zabrinutost zbog ekološke katastrofe koja nam prijeti, probleme s kojima se suočava njegova rodna Kolumbija ili sjećanja na prijatelje puna emocija....

Nisam došao držati govor

Gabriel García Márquez

V. B. Z., Zagreb, 2014.

Zbirka 23 poslovna slučaja predstavljena u ovoj knjizi temelji se na izabranim primjerima djelatnosti, poduzeća i organizacija iz Hrvatske. Svrha je približavanje problematike strateškog menadžmenta studentima i postizanje veće razine njihove identifikacije s prikazanim poslovnim slučajevima. Međutim, kako sadržaj knjige odražava hrvatsku poslovnu stvarnost i njezine specifičnosti, knjiga ima dodatnu vrijednost kako u pogledu praktične primjenjivosti, tako i s aspekta identifikacije čitatelja s poslovnim situacijama koje su prikazane. Njezina je posebnost i u tome što se prikazanim slučajevima čitatelju osigurava uvid u fenomene korporativnog upravljanja.

Poslovni slučajevi iz strateškog menadžmenta

Marli Gonan Božac, Darko Tipurić

Sinergija, Zagreb, 2014.

 

01. svibanj 2024 19:19