Lider trend
StoryEditor

Koliko je vrijedan vaš život?

06. Prosinac 2016.

Život je vječan kao što su i vrijeme i prostor, ali čovjek nije, a nije ni ono što je stvorio. Ipak čovjek cijeli život – plaća život. Cijenu života određuje sâm u skladu s onim što od njega očekuje, što može uzeti, dobiti ili životu dati. I tako u sveopćem kaosu želja i mogućnosti, svatko odabire svoj put; miri se s prolaznošću ili raznim metodama pokušava produljiti vremenski ograničeno postojanje.

Kako život učiniti ‘vječnim’, kvalitetnim, zdravim i sretnim ‘znaju’ brojne aplikacije koje nude informacije od prehrane, zdravlja, bolesti, tjelovježbe, izgleda do predviđanja trajanja života ili odabira nekog od 300 svjetskih gradova pogodnih za kvalitetan život. Prakticiranjem tih informacija skupljaju se iskustva koja ne mogu dovesti do željenog cilja – vječnog života – ali mogu produljiti mladost, sačuvati optimizam, zdravlje, čak i kad je riječ o teškoj bolesti poput raka.

Skupo liječenje

Mnogi ni u najtežim situacijama ni uz najveće bolove ne odustaju, bore se za svaki dan poput američkog profesora psihijatrije Randyja Hillarda s Michigan State Universityja, koji je prije šest godina obolio od raka želuca. Kad mu je dijagnosticiran rak, koji je već bio u četvrtom stadiju metastaziranja, Hillard je imao 59 godina i kao liječnik je znao što ga čeka. No odlučio je učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi produljio vlastiti život. Samo u tom trenutku popustio je pred tsunamijem emocija i zaplakao, ali njegov idući korak bila je operacija kojom mu je uklonjen veći dio želuca, žučni mjehur i brojni limfni čvorovi. Odlučio je zauzdati bolest; njegov rak bio je pozitivan na HER-2, što je značilo da ga je moguće liječiti trastuzumabom (Herceptin), koji je dugo korišten za liječenje raka dojke. Taj je lijek američki Food and Drug Administration odobrio za liječenje raka želuca u kojem je prisutan HER-2. Hillard se, na poziv FDA, uključio u program za pacijente u kojem je pokusno dobivao taj lijek koji je bio u fazi kliničkog ispitivanja liječenja raka želuca. Iako su liječnici u trenutku dijagnosticiranja raka Hillardu priopćili da će živjeti još manje od godine, otad je prošlo već šest godina.

Osim toga, Hillard je jedan od rijetkih oboljelih od raka kojemu američko osiguranje plaća veći dio troškova liječenja, koje dosad stoji 1,6 milijuna dolara.

– Taj me lijek drži živim, ali si ga sâm ne mogu platiti. Vrlo sam sretan jer imam osiguranje koje pokriva većinu troškova. No bolno sam svjestan da mnogi oboljeli nemaju tu sreću – rekao je Hillard, koji jedva čeka da na tržište izađe generička verzija spomenutog lijeka koja će biti dostupna brojnim oboljelima.

Kirurški zahvati

No i zdravi se podvrgavaju kirurškim zahvatima, a i ostalim metodama, samo da bi produljili mladost. U tomu prednjače holivudske glumice i glumci, glazbenici, manekenke, ali i oni koji nemaju nikakve veze s javnom scenom niti mediji prate svaki njihov korak. Žene su veće ovisnice o estetskoj kirurgiji od muškaraca, ali nekima od njih to se toliko dopalo da zahvate nižu jedan za drugim nalazeći opravdanje u navodno zdravstvenim teškoćama koje tako rješavaju. Česti posjetitelji estetskih kirurga starije su holivudske zvijezde, ali i mlade idu ‘pod nož’ da bi uklonile nedostatke i preobrazile se u željeni lik. Tome trendu nije odolio ni superstar Sylvester Stallone, poznat po filmskim ulogama Rambo i Rocky, kojem posljednjih godina estetski kirurzi učestalo modeliraju lice. Uzrok tih zahvata oštećenje je živca na lijevoj strani Stalloneova lica, koje se dogodilo još u trenutku njegova rođenja, a koje je mu je iskrivilo usta i objesilo obraze. Dok je bio mlad, taj defekt nije bio toliko izražen, štoviše pomagao mu je u dobivanju filmskih uloga. No istina je da su estetske operacije Stallonea učinile mnogo mlađim od njegovih 68 godina. Stallone nije samo riješio probleme uzrokovane oštećenim živcem, nego je zategnuo kožu čela, podignuo obrve, korigirao očne kapke i bradu, a neki tvrde i čeljust. Redovito upotrebljava i botoks pa se njegovo lice ne bora ni kad se pokušava namrštiti.

Invazivna pomlađivanja

Bojne plastične operacije imao je i bivši ljepotan Mickey Rourke, glumac koji i u dobi od 62 godine nastoji biti privlačan nekoliko desetljeća mlađim djevojkama. Istina je da je Rourkeovo lice deformirano i zbog njegova bavljenja profesionalnim boksom, za što se odlučio prije više od 20 godina nakon što je postao poznata i dobro plaćena holivudska zvijezda. Glumac kojeg su zbog izgleda nekad uspoređivali s tragično preminulim lijepim Jamesom Deanom, nakon boksačke karijere koja mu je ostavila traga na licu želio je nazad svoj bivši izgled, ali i mladost. Estetskim operacijama popravio je slomljene jagodične kosti i nos. Usput je priznao da mu je ona na nosu pričinila veliku patnju. Rourke je navodno odabrao lošeg liječnika, a onaj koji je popravljao kvar morao je hrskavicom iz glumčeva uha nadoknaditi nedostatak u nosu, što je bilo vrlo bolno. Ni Stalloneu, a ni Rourkeu nije teško platiti estetske operacije koliko god ih bilo jer obojica imaju milijune dolara na računima.

Koliko financijski vrijedi estetsko iskustvo Stallonea i Rourkea, odnosno koliko vrijedi doživljeno iskustvo njihova zadovoljstva zbog učinjenoga, teško je izračunati.

Osiguranje ljepote

Ipak, mnoge svjetske glumačke, glazbene, ali i sportske zvijezde sklapanjem skupih polica osiguranja pokazuju koliko same sebi vrijede.

Glumica i pjevačica Jennifer Lopez je, primjerice, osigurala stražnjicu na 30 milijuna dolara ili oko 180 milijuna kuna. U ugovoru je navedeno da osiguravatelj plaća i u slučaju da pojava celulita na stražnjici ugrozi njezinu karijeru.

Pjevačica Rihanna osigurala je noge na 500.000 dolara ili oko tri milijuna kuna, a njezina kolegica Mariah Carey čak na – milijardu dolara. Dolly Parton je, primjerice, osigurala grudi na pola milijuna dolara, a Madonna na dva milijuna dolara. Pop zvijezda Miley Cyrus osigurala je – jezik i to na milijun dolara ili šest milijuna kuna, a njezina kolegica Taylor Swift osigurala je noge na 40 milijuna dolara ili 280 milijuna kuna. Što god se njezinim nogama dogodi; bilo da je riječ o pojavi modrice, trajnog ili  privremenog oštećenja kože ili prijeloma kostiju, osiguranje će platiti. I mlada glumica Jennifer Love Hewitt osigurala je svoje, prirodne, grudi s pet milijuna dolara, a manekenka Heidi Klum, supermodel brenda donjeg rublja Victoria‘s Secret, procijenila je i osigurala vrijednost svojih nogu na više od dva milijuna dolara ili 14 milijuna kuna.

Skupa biologija

Glumac Daniel Craig, odnosno James Bond, procijenio je vrijednost svojeg tijela na 9,5 milijuna dolara ili oko 100 milijuna kuna te ga je na taj iznos i osigurao. Ako mu se bilo što loše dogodi na nekom od snimanja pustolovnih filmova, Craig će odštetu naplatiti od osiguranja. No najskuplju policu osobnog osiguranja u sportskom svijetu prije više od deset godina potpisao je nogometaš David Beckham, po cijeni od oko 195 milijuna dolara.

A najskuplji osmijeh Hollywooda krasi lice glumice Julie Roberts i stoji 30 milijuna dolara, odnosno 210 milijuna kuna. Bilo koji problem Roberts bude imala s osmijehom, odnosno oštećenjem usana i zuba, bit će naplaćeno od osiguranja.

Vlastite ‘biološke nakupine’ osigurali su još mnogi poznati likovi sa svjetske javne scene pokazujući koliko im vrijedi samo jedan dio tijela. Zacijelo je lijepo bezbrižno živjeti uvjeren da je tijelo kojim se zarađuje toliko vrijedno da može dovoljno, pa i previše, zaraditi za život i kad više nije u najboljoj formi.

Nematerijalna vrijednost

No cijenu života svatko određuje u skladu s vlastitom pozicijom i interesom, što je dokazano na primjeru visine odšteta u slučajevima preminulih zvijezda. Iako su u trenutku potpisivanja milijunski vrijednih polica osiguravajuća kuće jamčile isplatu visokih odšteta, u stvarnosti se to nije dogodilo.

Glumac Heath Ledger, koji je prije osam godina umro od predoziranja, bio je osiguran na deset milijuna dolara, a nasljednik njegove police bila je njegova mala kći Matilda. No osiguravajuća kuća isplatila je mnogo manji dio od ugovorenog iznosa, a isto se dogodilo i nakon smrti pjevača Michaela Jacksona. Njegovi su nasljednici umjesto 20 milijuna dolara osiguranine, dobili samo tri milijuna dolara. Nasljednicima pjevačice Whitney Houston, koja je prije četiri godine umrla od bolesti srca i uporabe droge, osiguranje je isplatilo samo 312.000 dolara.

Iako je u trenutku tragične smrti američkoga glumca Paula Walkera, koji je poginuo u automobilskoj nesreći tijekom snimanja filma ‘Brzi i žestoki‘, Universal Pictures, koji je morao naći zamjenu za Walkera, bio osiguran na više od 250 milijuna dolara, osiguravajuća kuća odbila je isplatiti puni iznos odštete zbog zamjene glumaca. Tako da je cijena života često nematerijalna te vrijedi onoliko kolika je vrijednost stečenog iskustva.

19. travanj 2024 06:34