Lider trend
StoryEditor

Korporativno upravljanje u Hrvatskoj

10. Svibanj 2015.

Knjiga Darka Tipurića i suradnika prvo je izvorno izdanje koje analizira praksu korporativnog upravljanja u Hrvatskoj. Posvećena je ocjeni kvalitete korporativnog upravljanja prema novorazvijenome kompozitnom indeksu SEECGAN.

Njime se omogućava usporedba upravljačke prakse dioničkih društava čije dionice kotiraju na nekoj od burza u Hrvatskoj i odabranim zemljama jugoistočne Europe. Budući da je korporativno upravljanje kontekstni okvir koji osnažuje ili slabi djelotvornost organizacija, za sve uočene slabosti napravljene su preporuke koje najbolje specificiraju izgradnju i unapređenje izvrsnosti upravljačkog sustava  za različite formate organizacija s različitih područja.

Korporativno upravljanje u Hrvatskoj+ Darko Tipurić i suradniciCIRU, Zagreb, 2015.

U svom pozivu na buđenje Atkinson i Ezell, naširoko cijenjeni ekonomski mislioci, opisuju temeljne sile koje ubrzano preoblikuju globalnu ekonomiju –sile koje pogoduju onim nacijama koje su snažno predane inovaciji, od laboratorija i učionice do tvorničkog pogona i globalnih tržišta. Ako SAD ne ubrza korak i ne usredotoči se na ponovno uspostavljanje svoje uloge inovacijskog vođe, njegova će ekonomija vjerojatno sniziti životni standard i u budućnosti će se suočiti s trajnim nedostatkom konkurentnosti. Autori naglašavaju da je slaba inovacijska ekonomika Amerike bila glavni čimbenik koji je pridonio Velikoj recesiji i sad usporava oporavak te zemlje.

Ekonomika inovacija+ R. D. Atkinson, S. J. EzellMate, Zagreb, 2015.

Vlak je donio red u vrijeme i putovanja, ali i postao instrument koji je omogućio učinkovitost zla, od prevoženja trupa na bojišta u Prvome svjetskome ratu do savršene organizacije kompozicija čija su krajnja odredišta bila Auschwitz, Treblinka, Sobibór – lajtmotiv je remek-djela ‘Kuća sećanja i zaborava‘ Filipa Davida. Glavni junak romana Albert Vajs jedan je od preživjelih, jedan od onih koji su ostali da svjedoče, no njegova krivnja što nije pronašao mlađega brata nakon što su ih roditelji spasili iz vlaka koji ih je vodio u smrt proganja ga cijeli život, kao i pitanje koje postoji otkako je čovjeka: zašto je zlo toliko moćno i je li ono element koji prevladava u našem svijetu? Albert Vajs cijeli život traga za odgovorom što je trebao učiniti te zimske noći.

Kuća sećanja i zaborava+ Filip DavidFraktura, Zagreb, 2015.

Knjiga bivših i sadašnjih novinara poznatoga časopisa The Economist ‘Megapromjena‘ bavi se sveobuhvatnim trendovima koji preobražavaju svijet brže negoli ikada u ljudskoj povijesti. Otkrivaju i objašnjavaju najvažnije sile koje će utjecati na naše živote u sljedećim desetljećima, od globalizacije i novih tehnologija preko razvoja političkog i zdravstvenog sustava do upravljanja klimatskim promjenama. Godine 2050. na svijetu će živjeti devet milijardi ljudi (danas sedam milijardi), stanovništvo starije od 65 godina u najmanju će se ruku udvostručiti, Azija bi mogla činiti više od polovine svjetskoga gospodarstva. A tada bismo već trebali znati i jesmo li sami u svemiru. Zaključci izneseni u ovome interdisciplinarnom djelu o tome kako će svijet izgledati 2050. često  iznenađuju, posebice zato što su prožeti optimizmom.

Megapromjena+ Daniel Franklin i John Andrews (urednici) Naklada Ljevak, Zagreb, 2015.

30. travanj 2024 16:59