Lider trend
StoryEditor

Land Rover Evoque - Odvažni iskorak SUV-a u kabrioletsku verziju

21. Studeni 2015.

Biti prvi, inovator u pojedinom segmentu, može polučiti lijep uspjeh i, još važnije, dobru zaradu. Upravo se tom logikom vodio Land Rover kad je prošlog tjedna predstavio serijsku izvedbu kabrioletske izvedbe Evoquea

Cilj je svakog proizvođača biti profitabilan. Upravo zbog toga često se igra na sigurnu kartu prilikom lansiranja novih modela i izbjegava se nepoznati teren. No stoji činjenica da često onaj tko riskira ujedno i profitira. Biti prvi, inovator u pojedinom segmentu u konačnici može dovesti do lijepog uspjeha i, još važnije, dobre zarade. Upravo se tom niti vodiljom vodio Land Rover kada je prošlog tjedna službeno predstavio serijsku izvedbu kabrioletske izvedbe Evoquea. I stvarno nije baš često da se SUV nudi u takvoj izvedbi. Ako se vratimo u prošlost upravo je Land Rover nudio ‘topless’ verziju Range Rovera, koji je vozio i Roger Moore, alias James Bond u ‘Octopussyju’. Prije koju godinu Nissan je predstavio za američko tržište Murano bez krova i to je manje-više to. Land Rover s Evoqueom ima ozbiljne planove, a to znači da računa kako će upravo ta verzija donositi 15 posto ukupne prodaje Evoquea. A tu govorimo o 130.000 primjeraka Evoquea koji na godinu planu na svjetskim tržištima.

Iznimno atraktivan

Kabrioletska izvedba Evoquea iznimno je atraktivna i nije u potpunosti nepoznata jer se kao konceptno vozilo pojavila još 2012. godine. No u Land Roveru imali su hrabrosti serijsku izvedbu totalno približiti konceptu. Kabriolet ima kako i priliči dvoja vrata i četiri mjesta te klasični platneni krov, koji se električnim putem spušta i diže za 21 sekundu i to pri brzinama do 48 km/h. S obzirom na to da bi roll bar kvario opći dizajnerski dojam, aktivira se u slučaju prevrtanja za svega 90 milisekundi i štiti kako putnike na prednjim sjedalima, tako i one straga.

Dizel za Europu

Za europsko tržište vjerojatno će u prvom planu biti dizelske izvedbe, koje razvijaju u slabijoj izvedbi 150, a u jačoj 180 konja. Doduše, pošto je riječ o kabrioletu, možda se netko zakači i za benzinski model, koji razvija najveću snagu od 240 konja i ima stalni pogon na sva četiri kotača kao i automatski mjenjač s čak devet brzina, što je postalo i svojevrsni standard među luksuznim vozilima. Oprema je u skladu s renomeom vozila.

Land Rover je otkada je došao u ruke indijske Tate doživio procvat, a verzija Evoque Cabriolet možda je i najbolji dokaz tomu jer nudi odvažan dizajn i hrabar koncept. Realno postoji dobra osnove za uspjeh na tržištu i upravo bi taj model mogao postati tražena roba među jet setom. Iako cijena još uvijek nije definirana, računa se da bi bez davanja automobil stajao oko 50.000 eura, što je očekivano i realno.

28. travanj 2024 20:14