Lider trend
StoryEditor

Lideri moraju naći nove mogućnosti, ali i na vrijeme krenuti dalje

03. Studeni 2013.

Mnoge dojučerašnje uspješne tvrtke danas su svjesne da su u nekonkurentnom poslu. Strategije koje su funkcionirale donedavno više ne daju rezultate.

Dramatične promjene u poslovanju stvorile su golem jaz između tradicionalnih postavki i današnjih modela. Mnogi lideri funkcioniraju na jednostavnoj strategiji postizanja održive konkurentske prednosti, no ona je sve manje važna. Rita Gunther McGrath tvrdi da treba krenuti korak dalje od konkurentske prednosti. Umjesto toga trebaju naći nov put do pobjede: brzo pronalaziti nove mogućnosti, odlučno ih iskoristiti i krenuti dalje prije nego što ih iscrpe.

Rita Gunther McGrathThe End of Competitive AdvantageHarvard Business Press, 2013.

Za Michaela J. Sandela nema tabu-tema koje ne želi obraditi, bilo da je riječ o nadomjesnome majčinstvu, istospolnim brakovima, eutanziji, kanibalizmu uz pristanak bilo moralnim granicama kapitala. Pri tome nudi osobito gledište na te kontroverzne teme suvremenog života. Ujedinjuje načelo utilitarizma, Kantov kategorički imperativ i Rawlsovu teoriju prava, pokazuje kako su ta mišljenja postala ključna u nastajanju zapadnog društva i kako i danas mogu odgovoriti na gotovo svaku goruću temu. Sandel otkriva da gotovo sve naše prvobitne reakcije odražavaju osobne koncepte prava, ali i obveze pojedinca i društva u cjelini.

Michael J. SandelPravednostAlgoritam, Zagreb, 2013.

Povijesti se ne može izbjeći, rekao je jednom Abraham Lincoln, a Fritze pak tvrdi da se izbjeći ne može ni pseudopovijest. Od raznih teorija zavjere, mitova i legendi, priča koje su nastale tko zna gdje i kako nastala je cijela jedna lažna povijest. Kineska flota otkrila je Ameriku 1421., izvanzemaljci su u davnoj povijesti došli na Zemlju i naučili ljude kako se grade piramide, deset izgubljenih plemena Izraela naselilo se u Engleskoj i Sjedinjenim Državama... samo su neke su neke od mnogih kontroverznih, pa i sasvim čudnih tvrdnji. Fritze pokazuje kako su se, unatoč čvrstim povijesnim dokazima koji govore suprotno, te i slične tvrdnje pokazale vrlo otpornima, stekavši veliku popularnost.

Ronald H. FritzeIzmišljeno znanjeTIMpress, Zagreb, 2013.

27. travanj 2024 10:47