Lider trend
StoryEditor

Lov na rijetka vozila

15. Kolovoz 2014.

I u svijet luksuznih vozila naveliko se uvukla briga za okoliš. Primjenjujući koncept održive raskoši, u svom supervozilu na cesti, u zraku ili vodi svatko može uživati a da pri tome ne onečišćuje okoliš.

Tako Ford već neko vrijeme isprobava prirodne materijale na vozilima, zamišlja se biorazgradivi coupé Mercedes Benz LX kao konceptni automobil od šećerne trske, a luksuzni hibrid Rolls-Royceova Phantoma svjetlost dana ugledat će za tri godine. I Audi sa svojim potpuno električnim Q8 e-tron quattrom, potvrđenim za proizvodnju ove godine, i Porsche s radom na budućim električnim sportskim jurilicama otvoreno pokazuju da danas zeleni imidž poboljšava i prodaje sve. A svu tu strku i paniku u automobilskoj industriji prouzročio je iznenadni uspjeh Tesla Model S-a, elektrolimuzine koja ja postala najprodavaniji takav automobil na svijetu. NASA pak pokušava izraditi tihi održivi zeleni mlažnjak, i to jedanaest godina nakon što su nadzvučni zrakoplovi povučeni iz uporabe. U idućih osamnaest mjeseci projekt vrijedan 1,96 milijuna dolara vodit će tvrtka Lockheed Martin Corporation sa zadatkom da ukloni probleme koji su prije presudili nadzvučnim mlažnjacima – buku, potrošnju goriva i onečišćenje okoliša. Predviđa se da bi se u putničkom prometu mogao naći između 2030. i 2035.

Otporan na metke Švedska trajektna tvrtka Green City Ferries tvrdi da je prva koja nudi električni putnički trajekt – Movitz. Troškovi rada prema uobičajenima su dizelskim trajektima smanjeni za trideset posto, prima sto putnika, a nakon jednosatne plovidbe baterija trajekta napuni se u samo deset minuta. Zelenim smjerom vozit će i Harley Davidson čija bi se baterija trebala puniti od tri do četiri sata i omogućavati vožnju na udaljenosti od oko 85 kilometara bez problema. Ne zna se kad će motor u prodaju. Mišljenje o elektroharleyju dat će i posjetitelji trideset prodavaonica na legendarnoj američkoj majci cesta Route 66. Ekološki futuristički Paean Concept Car ponudit će pak uživanje u vožnji i mijenjati izgled kako bi se mogao voziti u gradu i prirodi. Dok ne dođe ta već sve bliža budućnost, već postoje hibridne ultrajurilice – McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 Spyder – za koje treba dublje posegnuti u džep. Dublji džep treba imati i za klasične brzince, posebno za Mercedes Benz S-Class Pullman koji će stajati milijun dolara, dvaput više od najskupljega Rolls-Roycea, i pojavit će se iduće godine. Bit će dug kao veliki bijeli morski pas, neprobojno će vjetrobransko staklo kao u Jamesa Bonda biti debelo jedan centimetar, zbog sjedala okrenutih jedni prema drugima moći će se održavati sastanci, a prema želji moći će se dobiti i oklopna inačica otporna na manji eksploziv, ručne granate i puščanu vatru.

Renesansa legendi Mercedesova Pullmana vozili su do sada John Lennon, Coco Chanel, Hugh Hefner, ali i diktatori Fidel Castro, Ferdinand Marcos te Saddam Husein. BMW-ove serije 3 i 4 najpoželjnije su među luksuznim automobilima ove godine u Americi. U ponudi je kao coupé, limuzina, kabriolet i karavan, pa i hatchback. Najčešći je model s turbopunjenjem s četverocilindričnim i šesterocilindričnim motorom, no može se dobiti i kao hibrid ili turbodizelaš za početnu cijenu od 33 tisuće dolara. Da pozornost ne bi privlačili samo novi snažni automobili, i oni stari imaju konja za utrku. Tako će se na aukciji sredinom kolovoza prodati Ferrari 275 GTB/4 Stevea McQueena, za koji se očekuje da će dostići ili prijeći sadašnji rekord za taj model od čak deset milijuna dolara. Glumac je nekoliko godina bio vlasnik Ferarrija koji je osobno naručio u crvenoj boji; automobil je sada obnovljen te se može vidjeti u Ferarijevu muzeju. Stariji motoristički ljubimac svakako je Honda CB550, proizvodila se od 1974. do 1978. i ugled stjecala tijekom godina. Iako je bila u sjeni znamenitoga CB750 i prodavala se jeftinije od njega, danas postiže cijenu iznad tri tisuće dolara. Art déco izgledom 1930 Henderson Costuma bio je oduševljen čak i Ettore Bugatti, baš kao i američki policajci koji su ga vozili. Hendersonovi motocikli u svoje su vrijeme, od 1912. do 1931., bili najveći i najbrži motori. Njihova proizvodnja prekinuta je zbog velike gospodarske krize u Americi. Iako se čini kao da je stigao iz budućnosti, umjesto skutera ili mopeda u vožnji gradom moći će se uskoro upotrebljavati jednokotač Ryno Micro-Cycle. Stoji 5295 dolara, do kraja godine prvi bi se primjerci mogli pojaviti na ulicama, a stalna proizvodnja počela bi 2015.

Fantastična vožnja U zračnu borbu s Embraer Phenom 300 i Cessnom Citation CJ4 kreće švicarska tvrtka Pilatus koja je sve zrakoplove PC-24 rasprodala u samo dva dana nakon što je u svibnju počela primati narudžbe. Luksuzni mlažnjak stoji gotovo devet milijuna dolara, prve će letove obavljati početkom iduće godine, a isporučivati 2017. Inače, zaljubljenici u aviostarine mogli su u ‘Fantasy of Flight’ na Floridi do travnja uživati u najvećoj privatnoj zbirci s više od 150 starih zrakoplova koji su redovito letjeli i pred gledateljima. Nažalost, sada je zatvorena za javnost te se može vidjeti samo na privatnim domjencima, ali do kraja godine dio zbirke opet bi se mogao otvoriti. Puno otvorenje planira se između 2017. i 2020., nakon dogradnje i uređenja. Ne može se izbjeći ni luksuz na moru, pogotovo kad njime plovi jahta Velsheda, koja i danas oduzima dah baš kao 1933. kad je sagrađena. Osvojila je mnoge utrke natječući se s također slavnim jahtama Endeavour, Britannia i Shamrock V. Desetljećima njome nije nitko plovio i, nakon što je sedamdesetih spašena od rezanja i obnovljena 1984. i 1997., danas je ponovno jedna od najseksi jahti na svijetu koja se može vidjeti na utrkama po Sredozemlju i Karibima. Za najskuplju jahtu na svijetu ‘tešku’ 4,5 milijardi dolara i dalje slovi tridesetmetarska History Supreme, zvana još i Baia 100 Supreme. Ne zna se točan vlasnik, osim da je možda riječ o nepoznatome malezijskom poslovnjaku. Njezina je cijena vrtoglava zbog rijetkih i vrijednih materijala upotreijebljenih pri uređenju. Riječ je o dragom kamenju, sto tisuća kilograma platine i zlata te čak kostima T-Rexa i meteoritu!

25. travanj 2024 00:37