Lider trend
StoryEditor

Magičnu stranu Zagreba uz Gornjogradske coprnice upoznaju i strani poslovnjaci

30. Listopad 2017.

Gornjogradske coprnice prezentiraju priču o zagrebačkim coprnicama, travaricama i grabancijašima. Posegnuvši u povijesne spise iz najzanimljivijih priča i legendi o slučajevima vještičarenja i čarobnjaštva u Zagrebu nastala je interaktivna, kostimirana priča.  Neke od legendi dobro su poznate zagrebačke predaje koje su prikazane u novom ruhu, no mnogo je više priča koje su temeljitim povijesnim istraživanjem otete zaboravu.

Šetnja započinje noću, a Gornjogradske coprnice se poput coprnica iz legendi okupljaju nedaleko Manduševca. Ruta vodi sudionike poznatim i manje poznatim ulicama Kaptola i Gradeca, a završava nedaleko zlokobnog Zvedišća! Kako bi se posjetitelji osjećali kao dio coprničkog ceha, coprnice koriste nekoliko trikova: coprnički biljeg, vještičje šešire koje sudionici dobivaju na posudbu u tijeku trajanja obilaska, te magične poklone poput amajlija za zaštitu, magičnih recepata koje mogu iskušati i coprničkih iskaznica. Posjetitelji susreću tri vještice iz različitih razdoblja, te svaka od njih priča svoju priču u koju uključuje i same sudionike.

Šetnje Gornjogradskih coprnica odvijaju se od proljeća do sredine studenog, svakog petka, subote i nedjelje. Redovne izvedbe najčešće posjećuju Zagrepčani, dok se u tijeku turističke sezone održavaju i izvedbe na engleskom jeziku. Pored redovnih građana posjetitelje čine i razne korporacije, tvrtke i organizatori konferencija, koji koriste ponudu Gornjogradskih coprnica kako bi upoznali svoje strane partnere s drugačijom povijesti grada.

Projekt Gornjogradskih coprnica traje od 2013. godine kada je pokrenut uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Muzeja grada Zagreba. Nakon brojnih preinaka u izvedbi, unapređivanja kostimografije i scenografije, te edukacijom izvođača coprnice su prerasle u projekt koji se već nekoliko godina samostalno održava i svake godine broji sve veći broj posjetitelje kako domaćih tako i stranih. Coprnice nastavljaju uvoditi inovacije i dorađivati priču, što posjetitelji prepoznaju pa ih se nerijetko posjećuju više puta.

Više o šetnji pogledajte na linku.

19. travanj 2024 10:52