Lider trend
StoryEditor

Male promjene najmanje Mercedesove limuzine

02. Travanj 2016.

Mercedes je upravo obnovio svoj CLA iako je doista teško govoriti o obnovi kad na prvi pogled nije lako odrediti je li riječ o novome ili starome modelu

Automobilski laici imaju problem kada treba raspoznati Mercedesove modele CLA i C klasu, iako je objektivno riječ o posve tehnički, pa i vizualno drugačijim vozilima. Ono što ih spaja jest činjenica da oba vozila imaju klasičan trovolumenski oblik i Mercedesov znak. CLA je nastao na osnovi A klase, ima prednji pogon (za razliku od C klase), a koncept bi se trebao nadovezati na drugi Mercedesov model CLS, koji je prije desetak godina postao pravi prodajni hit. Riječ je o coupe vozilu, ali s četiri vrata. Taj duh coupea može se najbolje osjetiti na vratima koja nemaju okvir.

Samo detalji

Mercedes je upravo obnovio svoj CLA, iako je stvarno jako teško govoriti o obnovi kada je na prvi pogled čak i stručnjaku teško odrediti je li riječ o novom ili uvjetno rečeno starom modelu. Tek su u pitanju blage korekcije na prednjoj maski te manji detalji. Unutrašnjost je ostala gotovo identična tako da se opet ne može pričati o klasičnom redizajnu. Ponuda motora kod modela CLA u Hrvatskoj započinje s dizelskom izvedbom od 1,5 litara koja razvija 109 konja. Riječ je o štedljivom motoru koji je vrlo tražen jer nudi sasvim pristojne performanse (11,6 sekundi do stotke i najveća brzina od 215 km/h) uz prosječnu potrošnju od svega 3,9 l/100 km.

Bomba na cesti

Iznad nje nalazi se verzija 200d sa svojih 136 konja, a vrh dizelske ponude model je 220d, koji sada razvija čak 177 konja. Može se reći da je riječ o sportskom modelu jer već govorimo o najvećoj brzini od 232 km/h uz ubrzanje od 8,2 sekunde do 100 km/h. Benzinske modele gotovo da možemo izostaviti jer se doslovno prodaju na kapaljku u Hrvatskoj, odnosno u prosjeku manje od pet posto. Jedino nikako ne smijemo izostaviti šlag na torti, a to je model AMG, koji trenutačno s pravom mnogi smatraju apsolutnim kraljem svoje klase. CLA AMG 45 4Matic razvija 381 KS, uz kako mu naziv govori stalni pogon na sva četiri kotača. Ta bomba na cesti dolazi do stotke za 4,2 sekunde, a najveća brzina, naravno, ograničena je na 250 km/h.

Osim modela CLA Mercedes je napravio blage izmjene i na izvedbi CLA Shooting Brake (dizajnerski karavan), koja je postala pravi hit na tržištima Zapadne Europe.

02. svibanj 2024 22:36