Lider trend
StoryEditor

Marketing malih i srednjih poduzeća

30. Travanj 2016.

Cilj je ove knjige ponuditi specifična znanja iz marketinga koja će istodobno studentima biti udžbenik, a malim i srednjim poduzetnicima biti vodič u traganju za što uspješnijim poslovnim rješenjima.

Izneseni su mnogobrojni savjeti i preporuke te prikazani i obrađeni mnogi pozitivni primjeri iz poslovne prakse, uglavnom iz Hrvatske, kojima se potkrepljuje ponuđena marketinška poslovna koncepcija. Tako koncipirana, bit će korisna i inspirativna i mnogobrojnim menadžerima i malim i srednjim poduzetnicima koji žele uspješno poslovati u skladu sa suvremenim načelima marketinškog poslovanja te onima koji tek namjeravaju pokrenuti novo poslovanje ili unaprijediti postojeće. Knjiga je podijeljena u tri dijela i 12 poglavlja kojima se nastojalo obuhvatiti sva znanja iz marketinga potrebna za uspješno poslovanje malih i srednjih poduzetnika.

Marketing malih i srednjih poduzećaNataša Renko, Ružica BrečićŠkolska knjiga, Zagreb, 2016.

Danas smo svjedoci različitih veličina države i njezina utjecaja te različitih mjerenja njezine širine i rezultata. Jambrač u svojoj knjizi ‘Ljudi, ekonomija, država‘ pokušava snagu države mjeriti na vertikalnoj osi, odnosno njezin kapacitet za preuzimanje funkcija na subnacionalnoj razini. Mjerimo li taj kapacitet tipičnim ekonomskim pokazateljem, udjelom javnih rashoda u BDP-u, tada je subnacionalna razina države slaboga kapaciteta. No snaga i veličina središnje razine ne jamče nužno rezultat. Mnogo je važnija kvaliteta od veličine, kao što to pokazuju skandinavske zemlje. One su političkom decentralizacijom potaknule ekonomski razvoj, presudan za društveni razvoj i društvenu mobilizaciju. Stoga, zaključuje autor, snažne političke institucije nužne su za ekonomski rast i razvoj.

Ljudi, ekonomija, državaJosip JambračIzvori, Zagreb, 2016.

U vremenu u kojem je teško uopće dobiti posao, naći ‘pravi‘ posao u kojem se uživa zvuči kao nedostižna utopija, ali kako autor bestselera ‘The $100 Startup‘ objašnjava, nije u pitanju sreća, već metoda. U svojoj novoj knjizi čitateljima nudi praktične savjete kako naći svoj posao snova, bilo da je riječ o potrazi unutar kompanije, bilo otiskivanjem u vlastite poduzetničke vode. Guillebeau taj sveti gral priželjkivane karijere definira kao kombinaciju novca, radosti i lakoće, a kako doći do toga objašnjava pomoću tuđih iskustava, vježbi, mentalnih eksperimenata i konkretnih alata. Najjednostavnije, ova knjiga poslužit će svima koji žele utvrditi koji je uopće njihov posao snova i potom im pomoći korisnim savjetima da do tog posla i dođu.

Born for This: How to Find the Work You Were Meant to DoChris GuillebeauCrown Business, travanj 2016.

Kad su se 1991. srušile monumentalne Potemkinove kulise SSSR-a, razotkrio se iluzijski karakter sovjetske prošlosti, ali i jednako nepouzdan karakter novonastale postsovjetske zbilje. Ruska tranzicijska stvarnost 90-ih je godina nalikovala na kakav hibrid Disneylanda i Coppolina ‘Kuma‘, bio je to potrošački park za odrasle, s divljim kapitalistima, nemilom privatizacijskom otimačinom, krvavim mafijaških obračunima, posve osiromašenim narodom i daškom ‘specifične ruske duše‘. Tom divljem razdoblju tranzicije posvećena je antologija ‘Potemkinovo selo‘, u kojoj su našlo desetero najistaknutijih predstavnika suvremene ruske književne scene. U svojim su pričama uprizorili i razotkrili taj svijet razapet između velikoga sovjetskog mita i još veće postsovjetske traume.

Potemkinovo seloIvana Peruško (priredila)Fraktura, Zagreb, 2016.

25. travanj 2024 19:26