Lider trend
StoryEditor

Megane RS Cup - Za prave fanatike sportske vožnje

24. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Ako vam nije dovoljna klasična RS izvedba, možete posegnuti dublje u džep i u Renaultu naručiti ‘cup’ ovjes ili RS monitor. Tada dobijete gotovo polutrkaće vozilo kojem nedostaje samo zaštitni okvir.

Renault je svojom RS linijom stvorio prepoznatljive sportske modele. Najjači među njima trenutačno je Megane RS koji iz dvolitrenoga benzinskog motora i turbopunjača razvija najveću snagu od čak 265 konja i 360 Nm okretnog momenta. Međutim, nekima nije dovoljno što nudi klasična RS izvedba pa mogu potegnuti malo u džep i, primjerice, u Renaultu naručiti ‘cup’ ovjes ili RS monitor te školjkasta sjedala. Tada dobijete gotovo polutrkaće vozilo kojem nedostaje samo zaštitni okvir. Na stazi ti su dodaci itekako korisni za brža vremena (tvrdi ‘cup’ ovjes s kojima idu gume od 19 cola) i zanimljiviju vožnju (RS monitor i sjedala), no treba li vam to u svakodnevnoj uporabi?

Udobnost za brzinu

Počnimo sa sjedalima koja su zapravo vrloudobna i odlično drže tijelo, ali zbog visokih bočnih stranica stražnjica vrlo često strada pri ulasku u automobil i izlasku iz njega. RS monitor mjeri razna vremena, G-silu, ali treba li vam to dok gmižete u gradskom prometu? Ne baš, stoga je RS Cup izvedba namijenjena istinskim, beskompromisnim zaljubljenicima u brzine koji su spremni žrtvovati udobnost za brzinu. A Megane RS doista je brz. Do stotke dolazi za okruglo šest sekundi i razvija najveću brzinu od 255 km/h. Uz to, motor stalno pršti od snage i ima fenomenalan zvuk. Čak je i prilično glasan na velikim brzinama, međutim to se i traži od takva vozila.

Kao na tračnicama

Mjenjač je klasičan manualni i ima šest stupnjeva prijenosa. Prilično je precizan, ima dobre omjere te je ugodan za uporabu. Na cesti se automobil ponaša doslovno kao da je na tračnicama. Upravljač je izravan i daje dobre informacije s podvozja. Kočnice su izdržljive, ali ipak ne treba s njima pretjerati na stazama jer je ipak riječ o cestovnom vozilu. Zanimljivo, Renault je u sportski model ugradio sustav stop&start radi smanjenja potrošnje, koja je u prosjeku 10 litara. Megane RS u osnovnoj izvedbi stoji 225.900 kuna, što je, zapravo, najpovoljnije u tome specifičnom segmentu sportskih kompaktnih automobila. S nadoplatama testni model stoji 279.295 kuna, što je već donekle visoka cijena.  

02. svibanj 2024 23:16