Lider trend
StoryEditor

Mercedes Benz GLE Coupé - Jamči da ćete biti zapaženi

18. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

BMW X6 prvi je pravi SUV coupé na tržištu i takav je godinama bio prvi odabir bogatih i slavnih. Međutim, moglo se očekivati da će najveći konkurent Mercedes odgovoriti na izazov. Taj je odgovor Mercedes Benz GLE Coupé.

Mercedes u posljednje vrijeme jako komplicira s nazivima, no u Stuttagrtu su odlučili uvesti red u nomenklaturu pa će tako u budućnosti GL biti oznaka za SUV i crossovere, a E na kraju znak da je riječ o povišenom vozilu koje je pandan E-klasi među limuzinama. Coupé pak znači da je jednostavno riječ o coupéu. Zanimljivo, taj coupé predstavljen je tržištu prije same GLE-klase, razlog je jednostavan: GLE mijenja ML, a GLE coupé nema prethodnika, nije se željelo prerano ići s najavom kako bi ML ipak još živio na tržištu.

Izmijenjena i unutrašnjost GLE coupé atraktivno je vozilo, što se, realno, od njega i očekuje. Zna se da se svaki coupé, makar bio SUV, kupuje zbog linije, odnosno atraktivnosti. Badave je posjedovati takvo vozilo ako vas nitko na cesti ne zapazi. A u GLE coupéu nećete proći nezapaženi, naprotiv. Unutrašnjost je također jako izmijenjena u odnosu na, primjerice, sadašnji ML. I to je dobro jer je bilo potrebno malo osvježenje. Kad je riječ o opremi, ona će tradicionalno kod Mercedesa ovisiti o tome koliko budući vlasnik želi duboko potegnuti u džep jer trokraka zvijezda nudi veliku mogućnost personalizacije.

Pogon na četiri kotača Ponuda motora zasad se može razdvojiti na dizelaša namijenjenog europskom tržištu i dva benzinska motora okrenuta ponajprije tržištu SAD-a i azijskim zemljama. Posebna je priča AMG-izvedba koja nudi brutalnih 557 ili 585 konja u S-izvedbi. Ipak, vratimo se dizelskoj izvedbi koja će sigurno biti najtraženija i u Hrvatskoj. Verzija 350 d razvija 258 konja, što je dovoljno za najveću brzinu od 226 km/h i ubrzanje od nula do 100 km/h u ravno sedam sekundi. Pritom proizvođač najavljuje prosječnu potrošnju od samo sedam litara. Benzinska izvedba 400 4Matic razvija snagu od 333 konja i najveću brzinu od 247 km/h, ubrzavajući do stotke u šest sekundi. Svi GLE Coupéi imaju pogon na sva četiri kotača. Točne cijene još nisu poznate, ali vjerojatno će za osnovnu verziju trebati izdvojiti više od 100.000 eura.

28. travanj 2024 19:15