Lider trend
StoryEditor

Mercedes E - Zapravo C-klasa na steroidima

23. Siječanj 2016.

Svakako najveća novost i zvijezda prvoga velikog autosalona godine u Detroitu nova je Mercedesova E-klasa. Nakon sedam godina bilo je i vrijeme za temeljitu obnovu i novi je model na prvu ispunio sva očekivanja.

Doduše, ovoga puta u Mercedesu nisu previše riskirali s dizajnom, već su išli na dobro provjerenu formulu – uzmi postojeće (uspješno) i prilagodi. Tako je i forma nove E-klase prilagođena drugim modelima u gami, pri čemu ponajprije mislimo na C-klasu i S-klasu. Neki će reći da je nova E-klasa zapravo manji C nabijen stereoidima. Međutim, treba znati kako u toj klasi kupci baš ne vole eksperimentirati i stoga je takav odabir bio logičan.

Unutra – S-klasa U unutarnjem prostoru pak nova E-klasa preuzima mnogo elemenata od veće S-klase i, prema najavama, imat će sve mogućnosti kao i perjanica Mercedesove ponude. Tako će automobil moći komunicirati s drugim vozilima kako bi se najavio eventualni zastoj ili opasnost itd. Oprema za aktivnu i pasivnu sigurnost postavit će nove standarde u klasi. Na početku će se nuditi samo manja paleta motora. Osnovna verzija bit će benzinski E 200 koji razvija najveću snagu od 184 konja. Našem tržištu znatno će zanimljivija biti dizelska izvedba E220d koja ima obnovljeni motor. Kubikaža je smanjena s 2,1 litre na dvije litre, ali zato je povećana snaga sa 170 na 194 konja. Smanjena je potrošnja koja bi sada trebala iznositi samo 3,9 litara.

Fotke s Paga Poslije će se ponuditi i slabija dizelska izvedba koja će razvijati 150 konja (E 200d), ali i jači šesterocilindrični dizelaš od 258 konja. Kod benzinaca očekuje se model E 400 s 333 konja, kao i perjanica ponude AMG izvedba koja bi trebala koketirati s nevjerojatnih 600 konja ukupne snage. Ta će verzija imati pogon na sva četiri kotača koji će biti opcija i u nekim drugim izvedbama. Mercedes u novoj E-klasi nudi automatski mjenjač s devet stupnjeva prijenosa. Ta klasa na naše tržište dolazi u ožujku, cijene još nisu poznate. Nova E-klasa, inače, ima mnogo poveznica s Hrvatskom. Prvo, Mercedes se opet odlučio za Pag kako bi snimio službene fotografije odaslane svuda u svijet i, drugo, njemačka je tvrtka odabrala našu zemlju i Dubrovnik za službeno svjetsko predstavljanje koje će po grupama trajati od siječnja do ožujka.

04. svibanj 2024 09:43