Lider trend
StoryEditor

Mercedes GLS - Najveći SUV u ponudi Mercedesa malo je duži od pet metara

14. Studeni 2015.

Mercedes je prije koju godinu odlučio uvesti reda u nazive svojih vozila. Tako sada vrijedi pravilo da svaki SUV ima prefiks GL, a onda se, ovisno o veličini vozila, dodaje zadnje slovo. Što je treće slovo dalje u abecedi, to je vozilo veće; slovo S je pri kraju, stoga je novi GLS najveći SUV u ponudi Mercedesa s 5,12 metara.

Međutim, realno, automobil nije potpuna novost na tržištu. Od 2012. postoji model GL koji je s novom nomenklaturom samo redizajniran i manje tehnički unaprijeđen. U načelu, GLS bi trebao biti S-klasa među SUV-ovima. To je (ako izuzmemo V-klasu) jedini Mercedesov automobil koji ima sedam sjedala, i to, dodali bismo, pravih sedam sjedala. Treći se red, naravno, preklapa i upotrebljava samo prema potrebi. Kad je riječ o vanjskom dizajnu, novost je dizajn prednjeg branika i svjetala te stražnjih svjetala, kao i aluminijski naplatci. Unutrašnjost je također dotjerana, ali opet, nema u njoj revolucionarnih poteza u odnosu na GL.

Dorađeni benzinci GL je u osnovi namijenjen bogatim svjetskim tržištima. To znači da se od njega očekuje dobra prodaja na zapadnoeuropskim tržištima, ali vjerojatnije je da će za njega zagristi kupci u SAD-u, bogatim arapskim zemljama te Rusiji i Kini. To su tržišta na kojima je veličina vozila itekako važna i na kojima je u svakom slučaju veće ujedno bolje. A na svim tim tržištima dizel je riječ koja baš nije u trendu, odnosno nije bila ni prije Dieselgatea, a odnedavno će se upotrebljavati još rjeđe. Upravo je njima namijenjena bogata paleta benzinskih motora koji su svi odreda dorađeni. Tako je u ponudi model GLS 450 koji se koristi turbobenzinskim motorom koji razvija najveću snagu od 367 konja. Vjerojatno će od benzinaca najtraženiji biti model GLS 500 s čak 455 konja, a vrhunac ponude svakako je verzija GLS 63 AMG s 585 konja i 760 Nm okretnog momenta. Mercedes baš ne gura u prvi plan i njegovu potrošnju, osobito ako maksimalno iskorištavate mogućnosti vozila, koje su impresivne.

Cijena? Na razini ugleda Ipak, na našemu dobrom starom kontinentu svakako će 90 posto prodaje otpadati na dizelsku verziju GLS 350, koja već prema tradiciji razvija najveću snagu od 258 konja. Realno je to dovoljno za udobnu vožnju, uz ipak doseg koji ne zahtijeva posjećivanje svake benzinske crpke. Naravno da svaki GLS ima pogon na sva četiri kotača, a Mercedes nudi i opciju blokade središnjeg diferencijala radi boljeg ponašanja na terenu. Svi modeli imaju i devetostupanjski automatski mjenjač (izuzev verzije AMG). Cijene su, naravno, na razini ugleda modela. Početna dizelska verzija stajat će oko 800.000 kuna, ali Mercedes nudi i bogat popis dodatne opreme koja je itekako može povisiti.

03. svibanj 2024 17:27