Lider trend
StoryEditor

Mercedes GLS - S-klasa među SUV-ovima

09. Siječanj 2016.

Ako je suditi prema novoj nomenklaturi Mercedesa, onda bi SUV GLS trebao biti najbolje što njemačka tvrtka može ponuditi u tom segmentu.

Naime, od 2014. odlučeno je da će modeli SUV nositi naziv GL te će se ovisno o klasi dodavati i treće slovo. Tako je model GLA vezan uz A-klasu, GLC uz C, a onda je slijedom te logike GLS vezan uz S-klasu. Iako u stvarnosti to baš nije sve točno. Dok su GLA i GLC direktni tehnički i vizualni sljedbenici A-klase odnosno C-klase, kod GLS-a situacija je znatno drugačija.

Redizajnirani GLE Prvo, samo je jedna S-klasa, najluksuznija visokoserijska limuzina na svijetu, stoga inačica SUV ipak dizajnerski baš nije brat blizanac S-klase. Zapravo, GLS je redizajnirana izvedba GL-a koji je već godinama u Mercedesovoj ponudi. Neki će reći da je GLS poput omanjeg autobusa, vrlo impozantno vozilo, kao stvoreno za Bliski istok i Rusiju gdje svaki centimetar ima svoju važnost. Upravo zbog toga ne možemo govoriti o nekoj eleganciji, već robusnosti koja je na cijeni na tim tržištima. Unutrašnjost također nije kopija S-klase, već je sličnija GLE-u. Međutim, osnovna je prednost GLS-a to što je uz V-klasu jedini Mercedesov model koji ima sedam sjedala, a pojedinim kupcima to je presudno. Redizajnom naglasak je uglavnom stavljen na nova prednja i stražnja svjetla, ali po običaju, nekih drastičnih promjena u odnosu na GL nema.

Manji motor Kad je riječ o motoru, u Europi će u prvom planu biti dizelska izvedba GLS 350 koja razvija najveću snagu od 258 konja. Nekoć je GL imao i jače dizelske izvedbe, ali današnji trendovi pokazuju kako se motori u vozilima smanjuju, a samim time i potrošnja te emisija CO2, što sve na kraju utječe na povoljniju cijenu.Benzinske će izvedbe vjerojatno činiti glavninu proizvodnje jer su SAD, Rusija, Bliski i Daleki istok glavna GLS-ova tržišta. Ondje još smatraju da su dizeli rezervirani za kamione. Uvodni benzinac je šestocilindrični motor od 367 konja, a V8 ponuda počinje s modelom 500 koji razvija snagu od 456 konja, što je 20 konja više negoli je to bilo kod GL-a. Za one kojima gorivo nije neki problem u ponudi je verzija AMG 63 s čak 585 konja. Sva vozila imaju pogon na sva četiri kotača, kao i mogućnost središnje blokade diferencijala, čime se želi naglasiti da nije samo riječ o šminkerskom SUV-u, već i pravom terencu. Vozilo je već sada moguće naručiti i u Hrvatskoj, gdje se prve isporuke očekuju potkraj ožujka.

02. svibanj 2024 14:13