Lider trend
StoryEditor

Modni fetiši bogatih i slavnih

11. Prosinac 2011.
Piše:
lider.media

Pripadnici svijeta u kojem je važno pokazati da silan novac koji imaš znaš i trošiti uzor često traže u superzvijezdama. Stoga, zašto ne bismo malo maštali i pogledali za kojim ovogodišnjim luksuznim modnim novotarijama pate globalno popularni glumci, pjevači, starlete...

piše DARIJA TABULOV-TRUTAOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koga odijevaš? Glasovita je rečenica svjetske bogatašice i partijanerice Paris Hilton koja očito nema potrebe za lažnom skromnošću, pa joj se bar ne može zamjeriti da prikriva svoj stvarni pogled na svijet oko sebe. Zašto i bi kada je njezin svijet, budimo realni, svijet luksuza i premium proizvoda, svijet u kojem je važno pokazati da silan novac koji imaš znaš i trošiti. Istina, ona je od trošenja i zabave napravila životni poziv, ali ako malo dublje zavirimo u skrivene kutke svoje duše, zar ne bismo takvu priliku voljeli svi?  Stoga, zašto ne bismo malo maštali i pogledali za kojim ovogodišnjim luksuznim modnim novotarijama pate slavni i bogati te što su njihovi modni fetiši.

Dugovječne vezePrimjerice, svi ljubitelji rock-grupe U2 sigurno znaju da frotmen grupe Bono Vox jednostavno ne može mirno proći pokraj prodavaonica sunčanih naočala. Iako nikad nije odao koliko ih ima, priznao je kako najlakše pada na nove modele naočala Bulgari i Emporio Armani. Štoviše, Bono čak ima svoju liniju naočala čija je cijena oko 90 dolara po komadu, ali treba naglasiti kako čak 40 posto prihoda od prodaje tih zanimljivih i prepoznatljivih naočala ide na račun njegova fonda kojim nastoji suzbiti glad u Africi. On sam, pak, najčešće nosi one skuplje od 400 dolara, pa vjerojatno u svojoj kolekciji ima bar neke u rangu trenutačno najskupljih: naočale The Luxuriator Style 23 Buffalo s ručkicama od slonovače, dekorirane sa 132 ručno rezana dijamanta ukupne vrijednosti 3,45 karata te s dodacima od 18-karatnoga žutog zlata, koje stoje više od 65.000 dolara. I druge modne kuće mudro iskorištavaju slavne kako bi ojačale poziciju svoga brenda, a jedna od najglasovitijih i najdugovječnijih veza je, primjerice, između kuće Hermes i francusko-engleske pjevačice Jane Birkin. Kada je prije 27 godina Hermes plasirao formom jednostavnu žensku torbicu, izrađenu od vrhunske kože koju je promicala Jane Birkin, nitko nije mogao pretpostaviti globalni uspjeh kakav je slijedio. Torbica se danas jednostavno naziva birkinica, stoji između 9000 i 15.000 dolara i čeka se godinama. 

Točkaste premijereNo ljubiteljice ženskih torbi, a to je mahom sva ženska populacija, danas imaju još jedno ime za žudnju. Riječ je o novom adutu iz Lancela, kuće poznate po luksuznim torbicama, a novo je ime Daligramma! Legenda, naime, kaže da je Salvador Dali želeći ukrasiti maleni notes-dnevnik svoje ljubljene Gale Gradive stvorio simbol koji povezuje njihova imena i nazvao ga Daligramma. Četrdesetak godina poslije kuća Lancel u suradnji sa zakladom Gala-Salvador Dali taj je simbol iskoristila kako bi kreirala mitsku kolekciju i prikazala umjetnikov alfabet ljubavi. A kako su točkice na tamnoj pozadini ovogodišnji ‘must have‘, glumačke i pjevačke zvijezde posve su poludjele za haljinama Stelle McCartney. Jedna od najvjernijih obožavateljica ove dizajnerice jest američka glumica Kate Winslet, koja je nedavno na njujorškoj premijeri nosila haljinu ne samo s potpisom nego i imenom Lucia. No o kolikoj se pomami za maštovitim kombinacijama točkica na haljinama Stelle McCartney radi govori i podatak da su na nedavnim kazališnim, filmskim premijerama i drugim važnim njujorškim zbivanjima u njima viđene i Liv Tyler, Anastacia, Susan Sarandon te Livia Ginggoli, supruga glumca Colina Firtha.

Protiv metakaKako ne bi zanemarili i muške ljubitelje mode i modnih dodataka, spomenut ćemo i svijet premium odijela, a u tom svijetu jedno je od najvažnijih imena ono kuće Brioni. Talijanska modna kuća Brioni izrađuje muška odijela još od kraja Drugoga svjetskog rata i svake godine na tržište plasira samo 900 ručno šivanih modela. Iako su modni znalci s podebljim bankovnim računom već desetljećima njihovi klijenti, svjetsku prepoznatljivost Brioni su stekli nakon što je njihovo odijelo u ulozi Jamesa Bonda nosio Pierce Brosnan. Treba li uopće spomenuti da najjeftinije Brioni odijelo stoji 3000 dolara, no njihov je cjenovni prosjek od 10.000 dolara pa na više. A što biste rekli za polo-majicu koja stoji između 4000 i 6000 dolara, koja je postala popularna među višim američkim i meksičkim menadžerima?! Riječ je o djelu kolumbijskog dizajnera Miguela Caballeroa i njegovoj Black Label kolekciji za ‘high-security’ modu. Slojevi tkanine od čistog pamuka obloženi su mikrofibrom tako da majica ima treći stupanj antibalističke zaštite, pa oni kojima je biti trendy i zaštićen od  9-milimetarskog metka otprilike jednako važno sad imaju svoju priliku. 

03. svibanj 2024 08:09