Lider trend
StoryEditor

Mohammad bin Salman: Ima 31 godinu, imenovan je princem i baštinit će neograničenu moć

14. Srpanj 2017.

Mohammad bin Salman jedno je od najmlađe djece iz trećeg braka kralja Saudijske Arabije. Ima samo 31 godinu, a otac ga je ovog mjeseca neočekivano imenovao princem nasljednikom. Po struci je pravnik, a u svojoj je zemlji poznat i kao nekadašnji ministar obrane koji je provodio strogu, konzervativnu politiku svojeg oca, pogotovo prema zemljama poput Irana, Jemena i Katara.

Ima i Instagram stranicu.

https://www.instagram.com/p/BSRXxdSjEg6/?taken-by=special_royal&hl=hr

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud prošle ga je srijede imenovao svojim naslijednikom. Počasno je to mjesto koje mu, ovom odlukom, 26 godina stariji polubrat mora prepustiti.

https://www.instagram.com/p/BSejgl8jLNX/?taken-by=special_royal&hl=hr

Mohammad, koji nosi i očevo ime, najstarije je dijete iz kraljevog trećeg braka. Kralj Salaman inače ima 13 djece.

https://www.instagram.com/p/BRoenJVjcHx/?taken-by=special_royal&hl=hr

Prije imenovanja krunskim princem, radio je u Ministarstvu obrane i sudjelovao u reformama važnima za zemlju.

https://www.instagram.com/p/BUuXQ5jFQpg/

Poslijednjih nekoliko godina kralj Salaman nastojao je smanjti ovisnost Saudijske Arabije o nafti. Princ je sudjelovao i u usuzbijanju pobune u Jemenu, što je za rezultat imalo veliki broj civilnih žrtava, osiromašenje te zemlje i pojavu gladi. Također, princ kao i njegov otac, uživaju naklonost administracije Donalda Trumpa, poglavito po pitanjima koja se tiču Irana. Salaman je u optužio Iran da širi šijitsku ideologiju i nastoji uspostaviti kontrolu u islamskom svijetu.

https://www.instagram.com/p/BRpSwEEBl7t/?tagged=mohammedbinsalmanalsaud&hl=hr

Imenovanje  Mohammed Bin Salman Alsauda princem koji je prvi u redu za krunu, Saudijska će Arabija dodatno intenzivirati odnos s Iranom. Na unutarnjem planu, princ najavljuje smjenu generacija. U državnoj upravi želi mlađe i zapadnjački orjentirane ljude. Želi poboljšati uvjete stanovanja u kraljevstvu, zdravstveni i obraznovni sustav. Zbog svoje mladosti i jednostavnog karaktera, omiljen je među stanovništvom.

https://www.instagram.com/p/BVlq2b8hg4X/?tagged=mohammedbinsalmanalsaud&hl=hr

U Saudijskoj Arabiji, jednoj od poslijednjih svjetskih monarhija, Salaman će uživati neograničenu moć. Samo će on odlučivati o budućnosti svoje zemlje.

25. travanj 2024 07:07