Lider trend
StoryEditor

Mondial de l’automobile - Pariz rekordno u 2014.

04. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Aktualno izdanje Salona automobila u Parizu, koje se održava bijenalno, naizmjence s onim u Frankfurtu, biti će najposjećenija manifestacija takve vrste u svijetu. Očekuje se kako će čak stotinu svjetskih i trideset europskih premijera rasprostranjenih na 96.000 četvornih metara devet paviljona privući čak 13.000 akreditiranih zaposlenika medijskih kuća te nevjerojatnih 1,200.000 posjetitelja.

Usporedbe radi, Detroit je ove godine pohodio 803.451 posjetitelj, a na drugomu najposjećenijem salonu na svijetu, tokijskom, bilo ih je 902.800. Izlagat će čak 270 tvrtki iz 21 zemlje, a očekuje se da će samo električna vozila ‘odraditi’ 8000 testnih vožnji u rukama zainteresiranih posjetitelja.

Atraktivne promjene

Koje je glavno obilježje ovogodišnjeg Pariza? Atraktivne premijere. Riječ je o jednom od onih sajmova koji dobro sumiraju današnje stanje automobilske industrije. A ono je, gledamo li globalno, vrlo dobro. Europa je polako počela kupovati automobile, a Azija i SAD gotovo su se potpuno oporavili. Stoga je i Pariz oduševio mnogim premijerama. Naprimjer, jedan od najiščekivanijih noviteta ove godine potpuno je nova, četvrta generacija Mazde MX-5, roadstera o kojem smo pisali u prošlom broju. Tu je i nekoliko Audijevih noviteta, od kojih izdvajamo TT u toples izdanju i redizajniranu cijelu gamu modela A6 u svim njegovim izvedbama te istu situaciju kod modela A7.

Veliki noviteti

Jedan od njavećih noviteta sigurno je Ferrari 458 Speciale Aperta, tvrđa, gotovo trkaća izvedba kabrioleta s V8 motorom. U ovoj izvedbi razvija čak 605 konja, a Ferrari će proizvesti samo 499 primjeraka. Od važnijih noviteta tu su još Hyundai X20, Jaguar XE i Land Rover Discovery Sport. Jedna od većih zvijezda bit će Mercedes AMG GT, drugi automobil koji je AMG proizveo potpuno samostalno. Za premijeru na Parizu tvrtka je pripremila i posebnu izvedbu Edition 1, dostupnu tržištu u limitiranim brojkama. Od automobila koji su zanimljiviji našim kupcima svakako izdvajamo Opel Corsu i Peugeot 208 GTI u izvedbi kojom se slavi trideset godina Peugeota GTI-ja te redizajnirani 508, poslovnu limuzinu. Tu su i nova generacija Škode Fabije, a jedna od zvijezda bit će i novi VW Passat, koji će se u Parizu prvi put predstaviti ‘u metalu’.

03. svibanj 2024 08:06