Lider trend
StoryEditor

Na Ambienti 340 izlagača iz 25 zemalja

05. Listopad 2012.

Ovogodišnji, 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, okupit će na Zagrebačkom velesajmu od 10. do 14. listopada više od 340 izlagača iz 25 zemalja.

Na više od 38 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u deset paviljona ove će godine svoje proizvode i usluge predstaviti nešto veći broj stranih, a manji broj domaćih izlagača, što je pokazatelj u kojoj mjeri ta industrija još osjeća posljedice svjetske krize, istaknuo je direktor ZV-a Milan Trbojević.

S početkom svjetske krize hrvatska drvnoprerađivačka industrija, prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora Ambiente i profesora na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivice Grbca, prva je osjetila njene posljedice, jer oko 65 posto svojih finalnih proizvoda plasira na međunarodna tržišta. Ipak, ulaganjem u poboljšanje kvalitete i dizajna, uspjela je i u tim uvjetima zadržati svoj udio u ukupnom hrvatskom izvozu od oko osam posto, odnosno oko milijardu dolara godišnje.Uobičajeno, sajamsku priredbu prati i niz stručnih događanja, poput tradicionalnog poslovnog kluba, koji će se ove godine baviti mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu Europske unije, a održat će se i međunarodno znenstveno savjetovanje ‘Drvo je prvo - znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade drva‘.Sajam prati i niz izložbi, prezentacija i radionica, kao i svakodnevne nagradne igre za posjetitelje. Jednu od nagradnih igara, u kojoj posjetitelji mogu osvojiti 10 tona pelata, organiziraju Hrvatski drvni klaster i Udruga proizvođača paleta, briketa i drvne biomase, a u sklopu šire akcije promocije uporabe peleta kao ogrijevnog goriva.

Naime, rekao je direktor drvnog klastera Marijan Kavran, Hrvatska je potpisnica niza međunarodnih sporazuma koji nas obvezuju na veću primjenu obnovljivih izvora energije, a istodobno je domaćim potrošačima gotovo nepoznato da je pelat gotovo 30 posto jeftiniji od fosilnih goriva, kojih nemamo dovoljno za svoje potrebe.Stoga će se ovom akcijom, dodao je, apelirati i na vlast da se javni objekti, npr. škole, vrtići, bolnice i sl., ubuduće projektiraju za uporabu pelata, jer Hrvatska obiluje sirovinom za njegovu proizvodnju

10. svibanj 2024 05:29