Lider trend
StoryEditor

Najmanja limuzina nikad nije bila veća

08. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Mercedes C-klase već neko vrijeme nije najmanji Mercedes, ali još je najmanja limuzina među trokrakim zvijezdama.

Ovo ‘limuzina‘ možemo podcrtati velikim ‘L‘ jer je C-klasa danas narasla u svim segmentima i riječ o ozbiljnome poslovnom ili obiteljskom automobilu. Nekoć je najveća boljka tog vozila bio oskudan prostor stražnje klupe, ali danas je to samo prošlost jer putnici straga mogu komotno uživati u vožnji kao i vozač i suvozač. Vozač pak ispred sebe ima čiste linije na kojima svakako dominira multifunkcionalni ekran kojim se upravlja virtualnim mišem (upotrebljava se prst kao na prijenosnim računalima) smještenim između prednjeg sjedala. Vrlo praktično nakon kraće prilagodbe. Poznato je da njemački proizvođači vole omogućiti kupcima personalizaciju automobila, pa tako gotovo nijedna C-klasa ne nalikuje na drugu. Oprema testiranog vozila bogata je, što se i očekuje od jednog Mercedesa.

Prepoznatljiv i elegantan Kad upravljate Mercedesom, nekako se osjećate drugačije, što kupci također uvijek naglašavaju. Doduše, na testiranome modelu nije bilo popularnog ‘ciljnika‘ na poklopcu motora (može se ipak naručiti pri odabiru maske vozila), zamijenila ga je velika trokraka zvijezda na prednjoj maski. Ipak, i dalje izgleda prepoznatljivo i vrlo elegantno. U unutarnjem prostoru na svakom se koraku osjeća kvaliteta, od zvuka zatvaranja vrata do plastike, a ni na završnu obradu također nemamo primjedbi.

Mala potrošnja Motor koji pokreće testirani model razvija najveću snagu od 204 konja, i to na 3800 okretaja. Još je dojmljiviji podatak o okretnom momentu od 500 Nm na niskih od 1600 do 1800 okretaja. Ubrzanje od nula do 100 km/h postiže se u samo 6,6 sekundi, a najveća brzina samo je malo niža od simboličnih 250 km/h (247 km/h). Međutim, iako su performanse impresivne, C-klasa nije sportski automobil. Vozač, doduše, može namjestiti program vožnje od sportskog do ekonomičnog, ali automobil nije namijenjen rušenju rekorda na stazi, nego iznimno udobnoj i brzoj vožnji. Na otvorenoj cesti gomila elektronike pomaže u eventualnim neželjenim situacijama i ta se pomoć ne može isključiti u vožnji.  Vrlo je zanimljiv i podatak o potrošnji: nama je na testu u kombiniranoj vožnji iznosila 5,2 litre i nijednom nije premašivala osam litara, čak i kad smo izvlačili najviše od motora. Posljedično je niska i emisija ugljikova dioksida. Taj moćni stroj ispušta malih 117 g/km tog plina, što je najbolji dokaz koliko su automobili napredovali.  Mercedes nikad nije bio jeftin, pa tako i ovaj model stoji početnih 262.000 kuna, na što još, naravno, treba dodati malo neizbježne dodatne opreme.

28. travanj 2024 14:49