15. kolovoz 2016.

Nekoliko jednostavnih pravila kako bi se spriječila dehidracija

lider.media
lider.media

Voda je najvažniji element za naš organizam i zato nedovoljan unos može dovesti do dehidracije, posebice ljeti kada se najviše znojimo. Također, vrlo često upadamo u zamku i konzumiramo neprikladnu i preslanu hranu, što našem organizmu itekako šteti. Kako bi se spriječila dehidracija organizma treba piti dovoljno tekućine, jesti hranu bogatu vodom, poput juha, voća i povrća te konzumirati laganije i manje slane obroke.

Kronični nedostatak vode slabi mentalne funkcije, dovodi do rizika za razvoj raznih komplikacija, zaraznih bolesti, bubrežnih kamenaca i zatvora. Mala djeca, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima najviše su izloženi riziku dehidracije, a kroz znojenje i dehidraciju gubimo i neke važne elektrolite. Poznato je zato da je preporučeni unos vode, odnosno tekućine oko 1 do 1,5 litre dnevno.

Premda hrvatski građani prosječno unose znatno veće količine kuhinjske soli od dopuštenog, velika većina smatra da ne jede preslanu hranu. Znanstvena radna skupina Hrvatske agencije za hranu dala je znanstveno mišljenje o važnosti i učincima smanjenog unosa kuhinjske soli u prehrani ljudi te ustvrdila da svijest opće populacije o štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli nije dovoljna.

Više pročitajte na zena.rtl.hr.