Aktualno Lider trend

Nizozemski trgovac nekretninama otkrio prvog ‘novog’ Rembrandta

Rembrandt
Rembrandt van Rijn - Self-Portrait - Google Art Project izvor: Wikipedia
Lider/Hina

Nizozemskom trgovcu nekretninama Janu Sixu dogodilo se otkriće života na aukciji 2016. kada je prepoznao Rembrandtov rad na slici nepoznatoj četiri stoljeća.

>>>Remek-djelo ‘Nu couche’ postalo četvrta najskuplja umjetnina prodana na dražbi

Portret lijepo odjevenog mladića crvene kose predstavljen je u srijedu kao prvi “novi” Rembrandt od 1974.

Slika će mjesec dana biti izložena u amsterdamskom muzeju Hermitage.

Uz pomoć neimenovanog investitora, Six je na dražbi u Londonu kupio “Potret mladog gospodina” naslikanog oko 1634. za 185.000 dolara. Iskustvo uči da danas vrijedi puno, puno više.

“Pronalazak Rembrandta je nevjerojatan osjećaj”, rekao je Six.

Taj trgovac umjetninama ima poseban odnos s Rembrandtom, jer je odrastao u kući prepunoj djela klasičnih majstora slikarstva, uključujući Rembrandtov portret jednog od njegovih predaka, bivšeg gradonačelnika Amsterdama također imena Jan Six.

>>>Rockfellerove umjetnine prodane na dražbi za rekordnih 830 milijuna dolara

Uz dobro poznavanje umjetnika i toga vremena, Six je uočio poseban tip ovratnika koji je bio u modi kratko vrijeme 1633., naslikan stilom koji je tih dana koristio samo Rembrandt.

Stručnjak za nizozemsko i flamansko slikarstvo proveo je 18 mjeseci analizirajući uzorke boje i redarske snimke ne bi li potvrdio da je kupio pravog Rembrandta.

Tridesetdevetogodišnji trgovac umjentinama na kraju je dobio potvrdu brojnih stručnjaka za Rembrandta, uključujući bivšeg šefa Rembrandt Research Projecta koji je godinu dana verificirao autentičnost slike.

Dosad se uopće nije znalo da slika postoji, jer o njoj nije bilo nikakvih tragova u literaturi. Zbog toga je to otkriće drugačije od drugih slika pripisanih Rembrandtu za čije se postojanje znalo.

>>>Pametan izbor ulaganja u umjetnine može osigurati dugoročno isplativu investiciju

Six kaže da je istog trena znao o čemu se radi. “Vidio sam tako puno pojedinosti koje su upućivale na Rembrandta, bio sam posve uvjeren”, rekao je.

Vjeruje se da je novootkrivenog Rembrandta, visokog jedan metar, slavni umjetnik naslikao u 28. godini života. Gotovo sigurno se radi o dijelu veće slike, kažu stručnjaci, na kojoj je vjerojatno prikazana mladićeva žena.

Six kaže da će se dati u potragu za kupcem svoje slike, no nije htio nagađati koliko bi mogla vrijediti.

Komentari