Aktualno Lider trend Preporučeno

Nova metoda protiv drijemanja na radnom mjestu – šokiranje hladnim zrakom

Danas u Hrvatskoj
Lider
Autor Lider

Japanci su poznati po svojoj radišnosti koja ih čak i ubija (fenomen karoshi), no najnovija ideja jednog od najvećih proizvođača klima uređaja, Daikin Industries, doista je bizarna.

Kako bi riješili problem pospanosti koji se kod njihovih radnika pojavljivao nakon ručka, u toj su tvrtki proveli eksperiment u kojem su snizili temperaturu u prostoriji za nekoliko stupnjeva. Hladnoća se, naravno, pokazala vrlo djelotvornom u razbuđivanju radnika. Tako se rodila ideja o suradnji s japanskom IT tvrtkom NEC Corporation.

>>>Istraživanje: Manjak sna pogoduje strahu i tjeskobi

NEC bi navodno trebao kreirati sustav koji bi pratio aktivnosti radnika i detektirao kada im se počne drijemati, a tada bi se aktivirao Daikinov uređaj koji bi u smjeru umornog radnika nekoliko minuta puhao hladan zrak i tako ga razbudio. Ovaj bi izum trebao biti gotov do 2020. godine te bi ga nudili kompanijama kao mehanizam za poboljšavanje učinkovitosti radnika, piše Wall Street Journal.

Sve to zvuči poprilično neugodno, a nadzor radnika pak podsjeća na Orwellov distopijski roman ‘1984.’

Nadajmo se da će tvrtka ipak u međuvremenu odbaciti ovu suludu ideju. Jer neka druga, stručna istraživanja pokazuju kako je spavanje tijekom dana vrlo zdravo za organizam, te da korisno djeluje na koncentraciju i produkivnost. Neke kompanije, poput Googlea, u svoje urede uvode i posebne prostorije u kojima se radnici mogu odmoriti tijekom radnog vremena ako to žele.

Komentari