Lider trend
StoryEditor

Novi model bez radikalnih promjena dizajna

25. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Honda se može pohvaliti dvoznamenkastim brojem generacija modela Civic. Deseta je predstavljena prije mjesec dana.

Zanimljivo je da Honda ovaj put nije uvodila neke radikalne dizajnerske promjene u odnosu na prethodnika. Do sada je svaki novi model bio potpuno dizajnerski različit od prethodnika, međutim, sad su konture ostale jednake, lako prepoznatljive, a promijenjeni su samo detalji, poput LED svjetla ili stražnjeg spojlera. Vrijeme i tržište pokazat će je li nova politika japanskog proizvođača dobra.

Udobnija i sigurnija

U vozilo su ugrađeni i sustavi kojima se željelo olakšati život vozaču, odnosno putnicima. Tu je novi Hondin sustav te još niz pomagala koji vožnju čine udobnijom i sigurnijom. Rezultat svega je pet zvjezdica na euroNCAP crash testu.

Civic trenutačno raspolaže trima motorima, dvama benzinskima i jednim dizelskim. Osnovni benzinac, zahvaljujući kojem je Honda i postala popularna u svijetu, razvija iz 1,4-litarskog agregata okruglo 100 konja uz prosječnu potrošnju od 5,6 litara. Jača izvedba, odnosno 1,8-litarski motor, doseže čak 142 konja. Ipak, poseban je naglasak na dizelašu. Honda se primila posla i stvorila odličan agregat koji razvija najveću snagu od 120 konja, troši samo 3,6 litara i ima emisiju CO2 od 94 g/km. To je dobar znak za hrvatske kupce jer je cijena djelomično vezana upravo uz emisiju CO2.

U vrhu klase

Međutim, unatoč tomu Honda Civic i u novoj izvedbi ostaje donekle premium proizvod jer osnovna benzinska izvedba stoji 146.990 kuna, što je ipak u gornjoj polovici, da ne kažemo u samom vrhu segmenta kompaktne klase. Slično je i s dizelašem koji stoji 187.790 kuna, što je više od njemačkih konkurenata.  Doduše, veliki je plus ovog vozila to što je serijska oprema kompletna i nema joj se praktično što dodati, eventualno metalik boja. Drugi Hondin plus svakako je kvaliteta, međutim, ona se ipak poprilično naplaćuje i upravo zato Honda nije najprodavanija u svom segmentu na hrvatskom tržištu.

25. travanj 2024 11:43