Lider trend
StoryEditor

Novi Picasso je model Citroëna osvježen samo pokojim potezom

28. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Zlatno doba monovolumena bio je tijekom devedesetih kada su svi proizvođači krenuli u tu avanturu i taj je koncept vozila doslovno iskakao iz paštete. U međuvremenu na tržištu su se pojavili SUV-ovi, koji su pomalo istisnuli monovolumene, ali nesumnjivo još uvijek postoji zanimljivo tržište za te prije svega praktične automobile. Citroën je sa svojim monovolumenom Picassom startao 1999. godine i zabilježio zavidan uspjeh. Posljednja generacija predstavljena je prije tri godine i dosad je prodana u 300.000 primjeraka. U Citroënu su odlučili malo osvježiti model, ali ako bismo mogli umjetničkim rječnikom reći, dodano je tek nekoliko pokreta kistom jer je cjelina ostala itekako prepoznatljiva.

Naglasak na sigurnosti

Tek pokoji kromirani detalj i pokoja izmijenjena plastika jedina su promjena izvana, a više je novosti u unutrašnjosti. Tu su četiri potpuno nova paketa opreme koja nude veću mogućnost individualizacije vozila. No naglasak je stavljen na sigurnost i ugradnju novih sigurnosnih elemenata, naročito aktivne sigurnosti. U opremu, serijsku ili dodatnu, ulaze automatsko samostalno parkiranje, uređaji koji upozoravaju da je vrijeme za odmor, koji čitaju prometne znakove, upozoravaju na nehotični izlazak iz trake i opasnost od sudara pri brzinama većim od 30 km/h, aktivno koče već od pet km/h pa sve do najveće brzine… Novi je i dodirni zaslon koji uključuje i novi dodirni navigacijski sustav. Ne treba zaboraviti da C4 Picasso dolazi i u produženoj verziji Grand.

Ista ponuda motora

Ponuda motora ostaje nepromijenjena, a to u prijevodu znači da gama benzinskih motora ide od osnovnog koji razvija 130 konja do najjačeg od 165 konja. Kod dizelaša raspon ide od osnovnih 100 konja do opet najjačih 150 konja. Jedina novost je da se odsad i osnovni benzinac može naručiti s automatskim mjenjačem. Novi Citroën C4 Picasso i Grand C4 Picasso dolaze na tržište u jesen 2016., kad će biti poznate i točne cijene vozila.

Autor: Mislav Frleta

26. travanj 2024 19:29