Lider trend
StoryEditor

Opel Corsa peta generacija: Dizajn prepoznatljiv, kvaliteta u porastu

13. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Nedavno je predstavljena peta generacija Opel Corse, model koji je nekoć bio i najtraženiji u Hrvatskoj. Vanjski dizajn ostao je na smjernicama prethodnika i iako je tehnički riječ o potpuno novome modelu, izgled je zadržao obiteljski karakter.

Ta politika Volkswagenu i vrlo dobro uspijeva već godinama, pa zašto je ne bi primijenio i Opel? U unutarnjem prostoru testiranog automobila dominira ekran osjetljiv na dodir. Oprema je vrlo bogata, od grijanja prednjih sjedala i upravljača te do već spomenutog ekrana, sve govori kako je riječ o jačem paketu.

Najjači u ponudi Prava je rijetkost motor ispod prednjeg poklopca. Riječ je o trocilindričnome motoru koji s pomoću turbopunjača razvija najveću snagu od čak 115 konja i trenutno je najjači u ponudi. Uvijek je potrebno razdoblje prilagodbe na poseban zvuk trocilindraša, na njegov malo piskutavi ton. Međutim, pravo se ugodno iznenađenje dogodi kad pritisnete papučicu gasa. Automobil doista konkretno ubrzava i vuče sve do visokih okretaja. To i nije čudno za trocilindraše, koji i inače vole okretaje. Okretni moment od 170 Nm jednak je od 1800 do 4000 okretaja, što je pozitivna krivulja ili u ovom slučaju ravna crta. Od nula do 100 km/h automobilu trebaju 10,3 sekunde, a najveća je brzina 195 km/h. Brzinomjer čak ide iznad 200 km/h.

Zamke potrošnje Mjenjač ima šest stupnjeva prijenosa i nemamo nikakvih zamjerki. Najavljena je potrošnja od litara, no postoje dvije zamke: tri cilindara i turbopunjač, koji mogu biti varka. U štedljivoj vožnji doista se možete spustiti na prosjek od šest litara, no ako često stišćete papučicu gasa, tada i prosjek može narasti čak do osam litara, Corsa jednostavno nije iznimka. Na cesti se ponaša solidno iako od nje ne treba očekivati čuda jer nije riječ o sportskome modelu. Cijena s vrlo zanimljivim trocilindričnim motorom iznosi 114.800 kuna. Upravo zbog nje to neće biti najtraženija verzija Opelova modela. Corsa je, prema našemu mišljenju znatno iskoračila kvalitetom. Dok je vozite, imate osjećaj da je sve na svojemu mjestu, ali dizajnerski su Opelovi stručnjaci ipak igrali na sigurno.

03. svibanj 2024 00:16