Lider trend
StoryEditor

Otvoren Muzej Zagrebačke pivovare

27. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Volite li svoju ljubav prema ispijanju piva argumentirati i brojnim potrebnim i nepotrebnim informacijama o njegovu zdravlju, proizvodnji, povijesti i svim drugim zanimljivim informacijama najbolje je da svratite u muzej u nastajanju, točnije u Muzej Zagrebačke pivovare.

Naime, dio pivničkog prostora na atraktivnoj lokaciji na zagrebačkom Črnomercu, dakle u sklopu povjesne lokacije na kojoj je prije 120 godina i započela proizvodnja piva u hrvatskoj metropoli, otvoren je prvi dio muzejskog postava, a koji će se širiti u etapama. Zasad već svi ljubitelji jela i pive i to s čašom u ruci mogu doznati ponešto o pivarskom procesu, povijesti i atraktivnim ambalažama i suvenirima, arhivskim etiketama, likovnim rješenjima Božičnog piva i boca, te razgledati 20-minutni film o povijesti tvornice.

Ovaj muzej nastao je kao inicijativa Turističke zajednice grada Zagreba i Zagrebačke pivovare, pa je otvorenje pozdravila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba. Autor postave muzeja je Željko Šatović Gula, koji je pozvao Zagrepčane da pretraže svoje tavane i podrume i ustupe muzeju stare predmete i suvenire vezane za pivo i Zagrebačku pivovaru. Davor Antolić Antas, koji je osmislio izgled muzeja pak najavio je da će sljedećih mjeseci muzej širiti svoj opseg i to kroz nekoliko etapa, odnosno sadržaja. Dakle, u fazama će postojećem postavu biti dodana izložba tv-reklama, neonskih reklama po dekadama, postavljen veliki povijesni kotao, te skulptura osniača. Ovo je, vjeruju inicijatori, prava dodana vrijednost zagrebačkoj turističkoj i kulturnoj ponudi.

25. travanj 2024 04:00