11. lipanj 2019.

Otvoren Verudela Art Park u Puli - park koji nadilazi principe pejzažne iluminacije

Otvoren je Verudela Art Park – nova umjetničko-turistička atrakcija koja će dodatno obogatiti Pulu. Uz brojne uzvanike, uglavnom sudionike u procesu stvaranja ovog prekrasnog parka, otvorenje je privuklo i velik broj građana Pule te stranih gostiju koji su se trenutno naiši na Verudeli.

Velikom skupu obratili su se Boris Miletić gradonačelnik Grada Pule, Reuel Slonim predsjednik Uprave Arena Hospitality Grupe, Sanja Cinkopan Korotaj direktorica Turističke zajednice grada Pule i Gorka Ostojić Cvajner autorica umjetničkog koncepta projekta Verudela Art Parka.

Na otvorenju su bili nazočni svi autori, arhitekti, dizajneri i umjetnici koji su kreirali umjetnička djela, skulpture postavljene u Parku.

Sanja Cinkopan Koritaj, direktorica Turističke zajednice, zahvalila se velikom timu u realizaciji ovog jedinstvenog projekta.

-Cilj nam je bio kreirati umjetnički park i atrakciju kakvu Pula i šira okolica nisu imali. Projekt je započeo prije dvije godine, a cijeli umjetnički koncept parka sastoji se od samog arhitektonskog projekta parka, skulptura i projekta rasvjete. U izradu skulptura uključeno je osam umjetnika, realizirano sedam skulptura, to je zapravo sedam koncepata i sedam različitih vrsta izrada skulptura. Park je doista jedinstven te kad se i priroda stopi, zazeleni oko skulptura, to će biti jedan novi, prelijepi razlog dolaska u Pulu - istaknula je Cinkpan Korotaj.

Prostor novog parka nalazi se na Verudeli, lociran između parkirališta i plaže Ambrela. Podloge za postav ambijentalnih instalacija izradili su arhitekti URBIS-a iz Pule, Leonid Zuban i Dino Krizmanić i time definirali ‘7 OTOKA‘ koji kao skulpturalne instalacije podcrtavaju ideju mobilnosti i PUTOVANJA, odnosno OBLAKA kao sinonima i simbola suvremenog turizma.

Realizacijom parka na površini od 5.500 m² Pula i Istra dobiti će novu atrakciju koja će biti zanimljiva svim uzrastima za igru, šetnju, odmor te, ljubiteljima umjetnosti za uživanje u raznolikosti skulptura.

Dizajn rasvjetnog sustava Verudela Art Parka nadilazi principe pejzažne iluminacije, koja u svojoj osnovi pretpostavlja kreiranje vizualnog balansa između svjetla i sjene u ambijentu snažnog kontrasta, tj. prostora koji nema velik utjecaj refleksije kao što je to u nekom interijeru. U ovom slučaju, osim vertikala hortikulture te horizontalne površine zemlje, bilo je potrebno akcentirati skulpture umjetnika, a istovremeno istaknuti linije kortena koje ispresijecaju topografski zahtjevan teren. Za noćnu vizuru parka zaslužan je dizajner rasvjete Dean Skira.

Autorica umjetničkog koncepta Ostojić Cvajner također je istaknula pojedinosti u stvaranju i konačnoj kreaciji svakog pojedinog umjetnika i njegovog djela. Objasnila je zašto je ovo jedan jedinstveni park i zahvalila se svim suradnicima.

- Zahvaljujem prvo Gradu Puli koji je omogućio prostor na kojem je nastao ovaj jedinstveni park. Ovo je tematski, interdisciplinaran i na neki način multimedijalan park, heterogen po artističkim idiomima. Osnovni motiv parka i poveznica s turizmom bilo je putovanje, a zadani simbol je motiv oblaka. Druga vrijednost ovog parka jesu lokalni umjetnici, osim jednom gosta, kipar Majkus, koji je uključen s razlogom jer godinama ili desetljećima problematizira i obrađuje motiv oblaka. Stvorena je zapravo jedna baštinska građa koja će nadživjeti svakoga te ostati za budućnost, budućim naraštajima i našoj Puli. U svakom segmentu radilo se timski, konkretno i dobro, te uz izvrsnu suradnju svakog pojedinog sudionika. Nema vodilice, putokaza, već skulpture same vode kroz park - kazala je Ostojić Cvajner.

Presjednik Uprave, Slonim još jednom je ponovio da je ovo projekt nastao iz jedne ljubavi, ljubavi prema gradu, a nastao velikom i jako dobrom sinergijom te suradnjom svih sudionika u projektu.

- Ljepota ovog projekta je to što je on zapravo projekt svih nas, povezao je privatni i javni sektor te je tako nastalo nešto doista pozitivno i prekrasno. Ideja se rodila prije 3 godine prilikom privatnog posjeta jednom parku u Italiji, koji je doista vrlo interaktivan, a ljudi čekaju i do 2 sata u redu ne bi li ga posjetili. I rekoh to je to, mi imamo kvalitetne ljude i možemo neugledan prostor pretvoriti u nešto vrlo atraktivno što će povećati posjete i ljepotu grada i lokaliteta. Park je nastao u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude grada Pule trajnim vrijednostima iz domene suvremene likovne umjetnosti, u suradnji sa više partnera i osam umjetnika, realizirali su uređenje interdisciplinarnog i interaktivnog prostora Verudela Art Parka - rekao je Reuel Slonim.

Gradonačelnik Boris Miletić zahvalio se također svima što su sudjelovali u realizaciji parka.

- Sretan sam da smo na ovaj način dugoročno očuvali jedan javni prostor. Zapravo smo kreirali, građanima i posjetiteljima, novo mjesto za buduće susrete i okupljanja, što je zasigurno bitno u životu jednog grada. Ovo je mali doprinos našem tritisućljetnom gradu u promjeni za bolje, ljepše i ugodnije. Zahvaljujemo na dobrom partnerskom odnosu Arena Hospitality Grupi koji su ujedno i veliki poslodavac u našem gradu, i zasigurno će se taj dobar odnos i nastaviti. Posebno smo zahvalni našim umjetnicima koji su u ovaj rad dali sebe te tako obilježili, obogatili park i grad za budućnost - kazao je Miletić.

Tim Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner, za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta skulptura izabrao je osam umjetnika, a oni su: Eros Čakić, akad. kipar, Pula, Gualtiero i Simone Mocenni, kipari, Pula i Milano, Robert Pauletta, akad. slikar, Pula, Vedran Šilipetar, akad. kipar i slikar, Pula, Roberta Weissman Nagy, akad. kiparica, Pula, Bojan Šumonja, akad. kipar Pula i Siniša Majkus, akad. kipar, Matulji.

Oni su svi bili nazočni na otvorenju i mogli promatrati odmah interaktivnost svojih djela s brojnom publikom koja je šetala parkom. Ovo je nešto dobro ne samo za građane Pule, već i za sve posjetitelje grada kojima će Park biti još jedan dodatni motiv dolaska. Realizirana je novu atrakciju koja je dostupna svima na Verudeli u Puli. Gradonačelnik Pule Miletić i i gospodin Slonim prerezali su vrpcu te je park i službeno otvoren. Tomu u čast rezala se i velika torta koja je imala više od 4 metra, upravo onoliko koliko je i najviša skulptura u parku.

Uz pogodno vrijeme, uskoro će se površine parka zazeleniti i tada će doista zasjati u svojem najjačem sjaju. Park je ugodan oku danju, ali i poseban upravo noću. Verudela Art Park je atrakcija koju morate obići prilikom posjete Puli.