Lider trend
StoryEditor

Ove namirnice mora imati svaki hladnjak

29. Rujan 2016.

Stara je mudrost da se po jutru, a i doručku dan poznaje. O doručku ovisi hoćete li se s nedovoljno snage vući tijekom dana i polako padati u radnom tonusu ili ćete se osjećati čilo i energično, spremni za najneočekivanije izazove. Nutricionistički zdrava prehrana dolazi u mnogim formama i oblicima, pa ne stoji tvrdnja da je zdrav doručak bljutav ili neukusan. Imate brojne mogućnosti da tijelo nahranite neohodnim vitaminima, mineralima i proteinima.

Nepogrešive žitarice

Za početak sa sušenim žitaricama i pahuljicama ne možete pogriješiti, riječ je o energetskoj bombi za početak dana, ali ako imate malo volje preporučljivo je da sami napravite svoju smjesu jer industrijske zapravo sadržavaju iznimno velike količine šećera. Mlijeko ili jogurt idealan su dodatak žitaricama i pružaju dodatne poželjne bakterije, posebice za sustav probave, a da ne govorimo o kalciju koji s njime unosite u tijelo.

Jaja, bilo da su pečena ili kuhana jedan su od energetski najsnažnijih obroka koji si možete brzo pripremiti, a njihova je glavna prednost daju dugotrajan osjećaj sitosti. Ako, pak,  jaja ispečete na slanini biti ćete spremni i za najteže mentalne i fizičke napore. Naravno, bilo bi idealno dodati svježu salatu, primjerice od rajčica, paprike ili krastavca.

Kruh i namaz

Iako je neko vrjeme bilo dvojbi oko kruha s namazom, klasičnog doručka u našim krajevima, nema razloga da ne uživate u njemu. Jedino pripazite da bijeli kruh zamijenite s nekom zdravijom varijantom, primjerice crnim, raženim ili ekološkim kruhom.  Isto tako, na tržištu su maslaci i margarini sa smanjenim nepoželjnim masnoćama, a obogaćeni vitaminima ili omega 3 masnoćama. A ako pak žurite i ne stignete doma pojesti svoj doručak, spremite u torbu poneko voće, idealno bi bilo bananu, te šaku mješavine oraščića (orah, badem, lješnjak, pistacio...) i sušenog voća(grožđica, marelica, šljiva...) .

Što treba imati u hladnjaku

Ako vam pretrpan raspored ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu kvalitetnog, svježe kuhanog ručka, tako da vas dočeka odmah po svršetku naporna dana evo nekoliko savjeta za nabavku namirnica koje uvijek trebate imati u hladnjaku, kako biste brzo tijelo nahranili kvalitetnim nautrijentima.

Evo što morate staviti na svoju šoping listu:

  • Konzerve tune ili drugih omiljenih plavih riba (konzervu ispraznite na kuhanu tjesteninu ili skuhanu rižu, dodajte svježe ili popirjane rajčice, malo maslina, i imate iznimno brz, energetski i nutricionistički i zdrav obrok)
  • Krekeri od cjelovitog zrna bogati su proteinima, a uz dodatak sirnog namaza, listova sira, listića šunke ili sušene puretine, te svakako bile koje vrste salate, postaju cjelovit, brz obrok
  • Jaja, odresci pilećeg, purećeg, svinjskog mesa, namirnice su koje se brzo pripremaju na vrućoj tavi i kojima je opet dovoljna salata da obrok postane zaokružen i cjelovit
  • Kod nabavke voća i povrća pripazite na odabir onih koji se mogu brzo pripremiti. Što se povrća tiče to su blitva, tikvice, kelj, brokola, cvjetača.
  • Opskrbite se smrznutim povrćem, mnogo je dokaza da većina povrtnica tako najbolje čuva svoje najkvalitetnije sastojke. Grašak, primjerice, odlično podnosi duboko smrzavanje, a pri tome kuha se značajno kraće nego svjež.
25. travanj 2024 14:35