Lider trend Preporučeno

Ovih 7 činjenica o svijetu koje ste učili u osnovnoj školi više ne drže vodu

Ivana Tarnaj

Vrijeme mijenja sve, pa i činjenice u koje smo, do jučer, vjerovali da su u potpunosti istinite, neoborive i.. ma zaboravite. Ovih 7 tvrdnji koje ste učili u osnovnoj školi pregazilo je vrijeme i razvoj tehnologije i znanosti. Čak su i pojedini planeti zauvijek nestali s neba.

Pluton više nije planet.

Stoljećima, oni koji su proučavali Svemir, znali su da, iza Urana, postoji još jedan planet. Svojevremeno, prije izuma modernih teleskopa, tajanstveno svemirsko tijelo zvalo se Planet x. Tek 1930-te otkrio ga je  Clyde Tombaugh, a ime je dobio prema Rimskom bogu podzemlja. Pluton je postao deveti planet. Međutim, 2003-će, NASA-in astronom otkrio je veće svemirsko tijelo, i nazvao ga Eris, nešto dalje od Plutona. Toje uzrokovalo pravu buru među znanstvenicima, koji su se priupitali koje su odlike jednog planeta i ima li Pluton te odlike. Niti Eris, pa ni Pluton nisu odgovarali tom opisu. Zato je Pluton prestao biti planet, već postao patuljasti planet.

Dijamant nije najčvršća materija

Boron nitrid i mineral lonsdaleite znatno su otporniji od dijamanta. To znamo još od 2009-te, kada su napravljeni pokusi izdržljivosti ovih materijala. Oba materijala vrlo su neobična i poprilično nestabilna u prirodi, pa su istraživanja još uvijek u domeni teorije, manje prakse. Međutim, u daljnjim istraživanjima vezanim uz čvrstoću materijala, korišten je boron nitrid, čiju strukturu, geometrijski oblik, su znanstvenici promijenili, a što je dalo još bolja svojstva, od onih koje boron nitrid ima u prirodnom stanju. Bilo kako bilo, činjenica je da dijamant nije više najtvrđi materijal na Zemlji.

Vještice iz Salema nisu spaljene na lomači

Svaki puta kada se govori o vješticama, čita ili gleda film, priča uvijek završava – na lomači. Međutim, u jednom od najintrigantnijih povijesnih događaja, vezanih za temu vještica, onu o psihozi nastaloj u Salemu, imalo je sasvim drugačiji, iako jednako tragičan završetak. Vještice iz Salema nisu spaljene na lomači. Obješene su. Do tog je otkrića došao upravitelj arhivske građe grada Danversa, nekadašnjeg Salema,  Richard Trask. Naime, u vrijeme kada je u Salemu nastala histerija zbog vještica, Nova Engleska još je uvijek bila pod utjecajem Engleske i njezinog zakonodavstva, koji je ovu vrstu hereze kašnjavao vješanjem. U ostatku Europe propisana kazna za bavljenje vražjim poslom, bila je smrt na lomači.

Izraelski robovi nisu sagradili piramide

Čak ni u Bibliji nigdje se eksplicitno ne tvrdi kako je židovski narod, porobljen, izgradio piramide. Taj mit nastao je nakon što je premijer Izraela, Menachem Begin, 1977-me, posjetio Egipat. Prema istraživanjima profesora Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, Amihaia Mazara, Židovi nisu izgradili piramide jer u to vrijeme, taj narod još nije postojao. Najnovija istraživanja pokazuju kako su piramide gradili sami Egipćani, mahom iz siromašnih obitelji sa sjevera tadašnjeg Egipta, te kako su za to imali određenu nagradu. Imali su svoja radnička naselja, hranu i smještaj,  a radom su si osiguravali zagrobni život, te bili cijenjeni zbog svojih majstorskih umijeća.

Toaletni papir može se presavinuti više od 7 puta

Fora koja je sa školskih hodnika prešla na sat matematike, gdje su učenici pokušavali presavinuti komad toaletnog papira više od 7 puta, prerasla je u pravi izazov za srednjoškolku Britney Gallivan. Ona je uspjela papirić presavinuti 11 puta, a rekord je srušen 2012-te, kada je jedan drugi đak uspio papirić presložiti 13 puta.

Kineski zid nije jedina ljudska građevina vidljiva iz Svemira

Upravo je kineski astronaut, Yang Liwei, opovrgao ovu tvrdnju. Dok je boravio u Svemiru, priznao je kako nije uspio vidjeti Kineski zid, navodi NASA. Još je manje točna tvrdnja kako se taj zid vidi i s Mjeseca, što je svijetu priopćio jedan od sretnika koji je tamo kročio.

-Sve što s Mjeseca možete vidjeti je prekrasna sfera, uglavnom bijela, malo plavetnila i komadiće žute boje, tu i tamo, djeliće zelenila, rekao je astronaut Apolla 12,  Alan Bean.

Postoji više od tri (životinje, biljke, bakterije) kategorije živih bića

U osnovnoj školi učili su nas da se živa bića dijele na tri osnovne grupe, ili pet, ovisno gdje ste išli u školu. Životinje, biljke, bakterije, plus gljive i protisti. Međutim, proučavanja svijeta bakterija otkrila su nove kategorije živih bića, Archaebacteria i Eubacteria.

 

Komentari