Lider trend
StoryEditor

‘Pedeset nijansi sive‘ najpopularnija knjiga u 2012.

27. Prosinac 2012.

Erotski roman britanske spisateljice E.L. James ‘Pedeset nijasni sive‘, popularno nazivan ‘pornografijom za mame‘, ovogodišnji je dobitnik jedne od najprestižnijih britanskih književnih nagrada Specsavers National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine po mišljenju čitatelja.

Nakon što su sudački paneli istaknutih britanskih književnih nagrada donijeli svoje presude što se tiče najboljih književnih ostvarenja protekle godine - sudački žiri nagrade Booker odlučio se za Hilary Mantel, panel sudaca nagrade Costa za Andrewa Millera, a tim koji je odlučivao o dobitniku ovogodišnje nagrade Orange za Madeline Miller - šira javnost donijela je vlastitu presudu i ogromnom većinom glasova podržala ‘Pedeset nijansi sive‘ u natjecanju za titulu najbolje knjige 2012. po mišljenju čitatelja, piše britanski Guardian.

Izdavački fenomen ‘Pedeset nijansi sive‘ autorice E.L. James, roman o seksualnim avanturama studentice i njezinog uspješnog i bogatog sadomazohističnog dečka, najprodavanija britanska knjiga svih vremena, osvojio je više od 75 posto glasova čitatelja u natjecanju za dodjelu nagrade za knjigu godine Specsavers National Book Award, nazivane i ‘Oscarom izdavačke industrije‘.

U užem izboru za tu nagradu nalazili su se pobjednici svih deset kategorija ovogodišnjih nagrada National Book Awards, ‘koje prepoznaju i nagrađuju autore koje javnost doista čita i kupuje, čiji je roman imao velikog utjecaja i nadmašio očekivanja‘, uključujući Clare Balding - pobjednicu u kategoriji najbolje autobiografije, Mantel - proglašenom najboljom autoricom godine, Mirandu Hart - pobjednicu u kategoriji publicistike, te Leea Childa, koji je odnio nagradu za najbolji kriminalistički roman godine.

O dobitniku nagrada odlučivalo je glasovanje National Book Awards akademije koja ima 750 članova, a dodjela je održana na posebnoj svečanosti 4. prosinca. Kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji, a nakon predstavljanja pobjednika 5. prosinca na televizijskom programu ITV1 o svojim su favoritima među pobjednicima svake pojedinačne kategorije priliku za glasovanje dobili i sami čitatelji, nakon čega je pobjednički naslov proglašen najboljim romanom godine.

Organizatori ističu kako pobjeda romana ‘Pedeset nijansi sive‘ nije neočekivana, s obzirom da je riječ o najprodavanijem britanskom romanu svih vremena - do danas je samo u Velikoj Britaniji prodan u više od šest milijuna primjeraka, te u više od 65 milijuna diljem svijeta.

James je zahvalila čitateljima na pobjedi. "Hvala vam za tu divnu nagradu. Istinski sam počašćena. Moram zahvaliti čitateljima i knjižarima što su taj roman učinili uspješnicom kakva je postao", kazala je. Među ranijim su dobitnicima te nagrade Caitlin Moran, za memoar/manifest ‘How to Be a Woman‘, te David Nicholls za romantični roman ‘One Day‘.

01. svibanj 2024 23:02