Lider trend
StoryEditor

Pet dana i noći filma, glazbe i tuluma

14. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Od kontroverze zvane Pussy Riot preko iranskog disidenta Mohsena Makhmalbafa pa sve do najbolje trube svijeta Džamba Aguševa, sve to donosi 16. Motovun Film Festival, koji se ove godine održava od 27. do 31. srpnja.

U pet dana i noći posjetitelje tradicionalno očekuje najbolje od nezavisne filmske produkcije, s time da se kroz cijeli ovogodišnji glavni program provlači nota dobrog raspoloženja pa su u program uključene mnoge komedije, ali i dva vrlo aktualna dokumentarca te trilogija ‘Raj’ velikog Ulricha Seidla

Naše priče Jedan od očekivanijih filmova ovogodišnjeg Motovuna, za promjenu, dolazi iz Hrvatske. Riječ je o ‘Kaubojima’, filmskoj adaptaciji kultne predstave zagrebačkog Teatra Exit, u kojoj osam autsajdera pokušava napraviti kazališnu predstavu. Drugi domaći film je ‘Obrana i zaštita’ Bobe Jelčića, koji govori o podjeli Mostara na hrvatski i bošnjački dio, zbog čega Đalugin pogreb Slavku osim smrti prijatelja donosi i cijeli niz dodatnih problema - kako otići na ‘drugu stranu’ a ne zamjeriti se susjedima. 

Francusku komediju ‘Camille premotava’ prati opis urnebesne mješavine ‘Bridget Jones’, ‘Muriel se udaje’ i ‘Povratka u budućnost’. Četrdesetogodišnjoj Camille ništa ne ide od ruke. Jednog se dana probudi iz alkoholne kome u 1985. godini, u vremenu kad je imala 16 godina i ima priliku promijeniti prošlost kako bi promijenila budućnost.

Glazbom, a ne oružjem U nagrađivanom filmu ‘Dobre vibracije’ beskompromisni buntovnik i zaljubljenik u glazbu Terri odlučuje zatvoreni Belfast s kraja 70-ih mijenjati glazbom, a ne oružjem. Zato otvara trgovinu pločama koju naziva Good Vibrations i zajedno s mladim glazbenicima vraća život u svoj grad, gradeći danas legendarnu punkersku scenu. 

Nešto ozbiljnija katalonska ‘Pošast’ i grčka ‘Kći’ osvrću se na socijalnu krizu koja je zahvatila njihove zemlje, a slične je tematike i film ‘Bez struje’, gorka indijska komedija o modernom Robinu Hoodu, 28-godišnjem električaru koji riskira vlastiti život kako bi krao struju bogatima i opskrbio siromašne u indijskom gradu Kanpuru, u kojem je nestašica struje svakodnevica.

Seks spašava svijet Niz zanimljivih dokumentaraca predvode ‘Pussy Riot - A Punk Prayer’ o skupini ruskih disidentica koje su završile u zatvoru zbog izvedbe punk-molitve u glavnoj ruskoj katedrali te film ‘Fuck for Forest’ o aktivističkom kolektivu iz Berlina čije se djelovanje temelji na ideji da seks može spasiti svijet. Oni tako u amaterskoj produkciji snimaju pornografske filmove koje zatim prodaju na internetu, a čitav prihod od zarade doniraju dobrotvornim organizacijama za očuvanje svjetskih šuma. 

Ovogodišnji prateći program pod imenom ‘Motovun mala mahala‘ posvećen je romskoj nacionalnoj manjini i slavi različitosti, pobija stereotipe te donosi dobru zabavu. Osim 30 filmova tu je i glazbeni program Roma Disko, koji uključuje svakodnevne besplatne koncerte četrdesetak najboljih europskih romskih glazbenika, kao i nastup najboljeg trubača svijeta - Džamba Aguševa iz Makedonije. Ukratko, Motovun se i ove godine drži dobitne kombinacije: pet dana filmova, tuluma i koncerata pod vedrim ljetnim nebom. I, naravno, bez crvenog tepiha.

30. travanj 2024 20:06