Lider trend
StoryEditor

Pet ‘najneromantičnijih‘ savjeta za parove

11. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Svadbeno raspoloženje se razlikuje od zemlje do zemlje kao što se razlikuju ukusi parova kada je riječ o svadbenim slavljima: Turska, Poljska, Švicarska i Grčka su europski prvaci u vjenčanjima.

U Hrvatskog godišnje gotovo 5 osoba na njih 1000 stupa u brak, što je nešto više od europskog prosjeka, a puno manje od Turske koja je europska predvodnica s 8 brakova sklopljenih na 1000 stanovnika. To je u suprotnosti s Bugarima, Španjolcima i Portugalcima koji su na europskoj su na europskoj ljestvici ‘svadbenih gunđala‘. Čak se vjenča više turskih parova nego američkih, unatoč velikom broju vjenčanja ‘na brzaka‘ u Las Vegasu. -Sve ove zemlje imaju jednu zajedničku stvar: došlo je do jasnog porasta prosječne dobi kada ljudi stupaju u brak. Ovih dana, većina mladih parova koji donesu odluku da se vjenčaju po prvi puta su u srednjim ili kasnim dvadesetim godinama - kaže Michaela Grimm, ekonomist i stručnjak za demografiju u Allianzu.

Vjenčani dan trebao bi biti najljepši u životu i teško je sjetiti se nekog drugog dana koji dobiva toliko pažnje i pripreme. Ljeto je najpopularnije godišnje doba za vjenčanja: u matičnom uredu brzo se rezerviraju datumi tijekom vikenda u mjesecima od svibnja do rujna. Kao rezultat toga, mnogi se parovi odlučuju započeti s pripremama za vjenčanje davno prije samoga datuma. Mnogo je sretnih rasprava o lokacijama za vjenčanje, dekoracijama i planerima vjenčanja. To su riječi koje izazivaju uzbuđenje i zvuče dobro, no i koštaju mnogo novaca. Vatromet i glazba uživo bi trebali zadiviti goste. Tradicionalni popis darova za vjenčanje s finim porculanom i kvalitetnim čašama za vino izlazi iz mode; popularnije je tražiti doprinose za svadbu ili za fond za medeni mjesec.

Njemački parovi često potroše više od 10.000 eura na svoje svadbe, dok će Amerikanci platiti u prosjeku najmanje dvostruko više od toga za svoj poseban dan. Filmske zvijezde i druge VIP osobe često će potrošiti milijune. Možda je to razlog zašto Allianzova podružnica Fireman‘s Fund nudi rješenje za ‘najgori mogući scenarij‘: osiguranje za slučaj otkazivanja vjenčanja na taj veliki dan. Ako se mladenka ili mladoženja prestraše i predomisle u posljednjoj minuti, ili u slučaju bolesti ili smrti, Fireman‘s Fund će refundirati dio novca koji je potrošen. Allianz također nudi takozvani proizvod osiguranja za vjenčanje na brojnim drugim tržištima kao što su Velika Britanija, Indija ili Turska, ali ne u Njemačkoj kao niti u Hrvatskoj.

Vjenčanje ili bez vjenčanja: uspostavljanje zajedničkog kućanstva često je prekretnica koja označava novu fazu u životu oba partnera. ‘Bračni partneri često ulaze u novi porezni razred, no također bi trebali pogledati svoje police osiguranja - u mnogim slučajevima su im dostupne stope za kućanstvo ili partnera. Oba partnera također bi trebali razgovarati o životnom osiguranju i planu za mirovinu te bi trebali napraviti odgovarajuće promjene‘, kaže Stephanie Schroeer, direktorica odjela za privatnu mirovinu u Allianzu..

Tko god je već propustio rezervirati 12. prosinca 2012. za datum vjenčanja u matičnom uredu može se utješiti najnovijim otkrićima terapeuta za veze: više je vjerojatno da će brakovi koji se sklapaju na posebne datume završiti rastavom, nego oni brakovi koji se sklapaju na obične dane.

Pet ‘najneromantičnijih‘ savjeta za parove:

Vjenčano prstenje Čak i ako je mnogo vremena potrošeno na pripreme za vjenčanje, to ne isključuje mogućnost manjih neočekivanih nezgoda, kao što je, na primjer, krađa vjenčanog prstenja. Ova vrsta rizika može se uključiti u police osiguranja koje pokrivaju imovinu u kući - stoga bi bilo pametno provjeriti uvjete za to. Također može biti dostupno i posebno pokriće za vrlo skupe komade nakita. Čak i ako vaš vjenčani prsten ima nezamjenjivu emocionalnu vrijednost, financijska nadoknada vas donekle može utješiti nakon gubitka.

Automobil za vjenčanje Na dan vjenčanja, kada se kreće na put prema zajedničkom životu, važno je razmisliti o sigurnoj vožnji - čak tijekom veoma popularne vožnje u povorci. Ako uzimate u najam starodobno vozilo, poželjno je unaprijed napraviti test vožnju. Kada vozite starodobno vozilo, pogrešna procjena kod kočenja i dinamike vožnje u kritičnim situacijama predstavljaju veliki rizik, kao i nedostatak iskustva s takvim autom. Imajte na umu da drevna praksa stavljanja limenki koje vise s auta nije legalna. Limenke mogu oštetiti auto, a također i predstavljaju opasnost za druge vozače ako se olabave. Stoga je sigurnije odabrati ukrasne vrpce na haubi ili na stražnjim bočnim prozorima.

Medeni mjesec Što bi moglo biti ljepše od opuštanja za vrijeme medenog mjeseca nakon velikog događaja? No čak i tada treba razmisliti o osiguranju i unaprijed uzeti odgovarajuće putno osiguranje, što može uključivati osiguranje od otkaza i naknadu za gubitak prtljage. Bilo bi pametno obaviti zdravstveni pregled prije odlaska na medeni mjesec, jer liječnici mogu dati savjete o preventivnim mjerama koje treba poduzeti prije putovanja u daleke i egzotične krajeve. Ako je potrebno, putno zdravstveno osiguranje će pokriti troškove liječenja u inozemstvu i, prema potrebi, repatrijacije zbog bolesti.

Kućanstvo Udvostručenje vaše sreće također može značiti smanjenje vašeg osiguranja. Jedan korisnik police često može biti dovoljan za mnoge osiguravajuće proizvode u zajedničkim kućanstvima, na primjer za privatnu odgovornost, pravno osiguranje ili osiguranje imovine u kući. Partner s kojim živite može biti uključen u policu osiguranja.

Zajednička budućnost Jednako važno kao i razmišljanje o imovini i osiguranju od nezgode jest rano razmišljanje o budućoj mirovinskog situaciji oba partnera. Preporučljivo je da oba partnera budu dobro osigurana od najgoreg mogućeg scenarija. Koliko god se to činilo "neromantičnim", parovi bi trebali pregledati svoje dokumente i razgovarati sa svojim osiguravateljem. Ako to već nisu učinili prije vjenčanja, parovi bi trebali razmisliti o profesionalnom invalidskom osiguranju i pokriću za preživjele uzdržavane osobe. Također je važno da plan umirovljenja glavnog hranitelja bude dovoljan za održavanje životnog standarda na koji su se oba partnera navikli. Žene bi definitivno trebale organizirati pokriće za vlastitu mirovinu, jer je nemoguće znati što će donijeti budućnost. Iako postoje zakonski uvjeti za rastavu i za financijsko pokriće nakon razvoda, oni možda ne mogu pružiti dovoljno ili jednako za oba partnera.

03. svibanj 2024 07:54