Lider trend
StoryEditor

Peugeot 508 2,0 BlueHDi - Štedljivi i cjenovno konkurentni dizelaš

27. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Peugeot 508 nije uspio ostaviti jači trag na hrvatskom tržištu. Osnovni razlog svakako je u negermanskom podrijetlu vozila jer zna se, u toj višoj klasi ipak kod nas vrijedi ‘Deutschland über alles‘.

S nedavnim redizajnom stanje se neće znatnije promijeniti jer je Peugeot 508 ostao prepoznatljiv i samo je lagano dotjeran. Za više nije bilo ni potrebe jer je još riječ o klasično elegantnoj limuzini.

Ništa od minimalizma

U unutarnjem prostoru nije se uspio probiti Peugeotov trend minimalizma, posebno vidljiv na modelu 308. U 508-ici još ima mnogo prekidača i svakako se ističe novi ekran osjetljiv na dodir. Na njemu je i kamera za vožnju unatrag koja je, nažalost, noću neupotrebljiva zbog loše rezolucije. Srećom, tu su i parkirni senzori koji su serijski u opremi Allure kojom je opremljeno testno vozilo. Kao dodatnu opremu svakako savjetujemo detektor mrtvoga kuta i automatsko paljenje dugih svjetala, koje u praksi dobro funkcionira. U Peugeotu 508 ima doista mnogo mjesta, a prtljažnik ima kapacitet od 515 litara. U odnosu na dosadašnji model nova je verzija malo tvrđa u vožnji i njome se lijepo i sigurno upravlja. Ispod prednjega poklopca pojačani je HDi motor od 150 konja (postoje i jače verzije) koji ima okretni moment od 370 Nm pri 2000 okretaja.

Tih i ugodan

Do stotke automobil dolazi u 8,9 sekundi i razvija najveću brzinu od 210 km/h. Testirani model ima klasični ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. U načelu je dobar i na njega nema pritužbi, ali ipak preporučujemo verziju s automatskim mjenjačem jer nekako bolje pristaje takvoj limuzini. Potrošnja je vrlo niska i u praksi će rijetko prelaziti šest litara. Ako uzmete u obzir da spremnik goriva ima kapacitet od 72 litre, onda je jasno da doseg bez ikakvih teškoća prelazi 1000 kilometara. Automobil je tih i ugodan u vožnji, a, naravno, najbolje se osjeća kad ga na autocesti ubacite u šestu brzinu i gutate kilometre. Cijena Peugeota 508 2,0 BlueHDi iznosi 240.599 kuna, što je doista konkurentno jer je riječ o dobrom automobilu čiji je jedini ‘nedostatak‘ što je napravljen u Francuskoj, a ne Njemačkoj.

03. svibanj 2024 04:40