Lider trend
StoryEditor

Podržite akciju #NosiCrveno za žene i educirajte se o moždanom udaru

28. Siječanj 2019.

Neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković i Vesna Matijević te logopetkinja Dinah Vodanović pokrenule su hvalevrijednu javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina kojoj je cilj edukacija o moždanom udaru u žena.

Akcija započinje edukativnim štandovima koji će 28. sijačnja biti postavljeni u trgovačkim centrima City Center One West, Arena Centar i Garden Mall, a završava svečanim obilježavanjem 1. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Moždani udar u žena tema je o kojoj se malo priča i o kojoj se malo zna. Žene koje su doživjele moždani udar biti će zapostavljene u istraživanjima o toj bolesti, a moždani udar kada ga doživi žena teže se i kasnije prepoznaje i liječi. Svake će godine dvostruko više žena umrijeti od moždanog udara nego od raka dojke, a broj oboljelih žena od ove opake bolesti će se višestruko uvećavati.

Svečano obilježavanje vodit će Karmela Vukov Colić, a uz glazbene goste Ines Lovrić, Antonellu Malis, Davida Temelkova i Zdenku Kovačiček, zvijezde večeri bit će deset žena koje su preboljele moždani udar. One će nositi crvene kreacije koje su im za ovu prigodu kreirali i darivali Martina Felja, Lana Puljić, Ivica Skoko, Andrijana Subotić Pjajčik, Igor Dobranić, Božica Medić-Juraković, Ivan Friščić, Martina Herak, Iva Karačić i modna kuća Nebo.

Javnozdravstvena akcija „Dan Crvenih haljina“ održava se po visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva zdravstva, a donacijama su je podržali Pfizer, Boehringer Ingelheim, Boston Medical, PBZ Card, Podzemno skladište plina i mnogi drugi.

Hashtag #NosiCrveno širi se društvenim mrežama i najavljuje prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“, a detalje možete pratiti na stranicama Hrvatskog liječničkog zbora www.hlz.hr i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina. Prvi petak u veljači odjenite nešto crveno i podržite ovu hvalevrijednu akciju!

19. travanj 2024 10:13