Lider trend
StoryEditor

Porsche Parade Europe 2016 okupio poklonike tehnologije sportskih automobila

07. Lipanj 2016.

U srijedu 1. lipnja na Bledu je započela Porsche Parade Europa 2106. Svake dvije godine, izmjenama, priredbu organiziraju Porsche klubovi Europe. Za ovogodišnju paradu izabrani su Porsche Klub Slovenija i Porsche Club Croatia. Organizatori su bili uspješni u marketingu te je na Bled i u Rovinj  stiglo 218 automobila Porsche.

Tradicionalno, najviše su se odazvali Porsche klubovi Njemačke, od kojih je došla skoro polovica automobila učesnika. Od bolje zastupanih Porsche klubova na Pardi su: Italija (44 automobila), Slovenija (24 automobila) i Austrija (18 automobila). Također su došli učesnici iz skoro svih europskih država: od Švedske do Hrvatske i od Španjolske do Češke. Između sportskih automobila Porsche prevladava naravno Porsche 911, a među modelima 991 turbo. Naravno tu su i ostali modeli, kao: GT3 RS, GT4. Dolaze i klasčni Porschei od  356, 944 pa sve do replika 911 2,3 ST i 993 RSR.

Po dolasku na Bled preko 400 učesnika PPE 2016 je učestvovalo u raznim programima. Jedan program među njima, u četvrtak prijepodne, bio je spretnosna vožnja na ACL Lesce. Najveći događaj na Bledu bio je u petak 3.6. ujutro kada je svih 218 Porche vozila startalo prema Postojni i nakon tog prema Rovinju.

Organizatori su dobro promišljeno i detaljno pripremili ovogodišnju Porsche Paradu Europe.  PE 2016 se održava u dvije države, Sloveniji i Hrvatskoj. Uključujući dolazak na Bled, prvo je organizirana vožnja Porschea po autocesti, koja je poseban doživljaj za sve ostale sudionike u prometu. Od većih doživljaja pripremili su Promenadu na Bledu i u Rovinju.  Dolaskom parade do centra turističkih mjesta, automobili su  zaustavljeni i izloženi pogledima prolaznika.

-  Na putu u Rovinj učesnici PPE 2016  zaustaviti će se radi posjete Postojnskoj jami, bez tog bisera  vožnja preko Slovenije bila bi nedovoljna, kaže Katarina Malgaj, sekcija Bernd Rosemayer Porsche kluba Slovenija i generalna sekretarica PPE 2016.

- Organizacija dolaska i zaustavljanja tolikog broja automobila u jednom mjestu bila je velik organizacijski napor. Stalno smo komunicirali sa sudionicima kako bi mogli zadovoljiti niz različitih želja. Prema njihovom odazivu vidljivo je da su zdovoljni ovakvim velikim izborom priredbi na paradi. Najljepše je čuti njihovo uzbuđenje radi svega novoga, naravno i vožnje prelijepim cestama.

U Rovinju je u subotu bio ključni događaj parade. Ujutro su se sva vozila skupila na parkiralištu Valdibora. Zatim je započela Concourse d‘Elegance, gdje je stručna komisija izabrala najljepše automobile u raznim kategorijama. Nakon tog uslijedila je Porsche Promenada Rovinj na rovinjskoj rivi.

Iznimnu čast svojim prisustvom na paradi su iskazali najviđeniji predstavnici Porsche događaja iz cijele Europe.  Zastupljeni su praktično svi predsjednici nacionalnih Porsche klubova, vrh Porsche Community Manegment, Porsche Exclusive & Tecquipment, Ilse Nedele ( nekadašnja tajnica začetnika Porsche klubova, Huschke von Hansteina) te unuk legendarnog trkača s jednakim imenom i član Porsche kluba Slovenija: Bernd Rosemeyer.

U Rovinju je bio jedan od vrhunskih injžinjera Porschea Prof.dr Dušan Gruden. Najveća čast za Sloveniju i Hrvatsku te Porsche klubove je dolazak oba brata Porsche:  dr. Wolfganga Porschea, predsjednika Nadzornog odbora Porschea i Hansa-Petera Porschea. Značaj ovog događaja vidi se od strane turističke i naftene djelatnosti i njihovom partnerstvu koje je za PPE 2016  ostvarila Slovenska turistička zajednice i Petrol. Organizatori se zahvaljuju na potpori lokalnih djelatnika iz turističkih zajednica i poduzeća sa Bleda, Postojne i Rovinja.

Sljedeća Porsche Parade Europe biti će 2018.  koju organizira Porsche Club Nederlands.

25. travanj 2024 13:16