Lider trend
StoryEditor

Povratak sedamdesetih

26. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Kako pobijediti konkurenciju? Kopiranje je jedan način, a drugi je usavršavanje svojih komparativnih prednosti. U Citroënu su se potonjim modelom vratili onome što najbolje znaju - izradi posebnih automobila.

Prije svega, C4 Cactus izgleda različito. Ugrađen u bokove i odbojnike, Airbump grafički nadopunjava pročišćen i gladak stil Citroëna C4 Cactus. Airbump, dostupan u četiri boje, povećava mogućnosti personalizacije s deset boja karoserije i tri boje unutrašnjosti. Povrh toga, nudi i istinsku zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja.

 Kapsule zraka

Njegova elastična površina od termoplastičnog poliuretana sadržava kapsule zraka koje amortiziraju udarce. Airbump ne zahtijeva posebno održavanje te izravno utječe na smanjenje troškova održavanja i popravaka. Citroën C4 Cactus ima i optimalne proporcije: međuosovinski razmak od 2,60 metara, duljinu od 4,16 metara, širinu od 1,73 metra te visinu od 1,48 metra. Niska armaturna ploča s vodoravnim linijama nudi više prostora suvozaču i mnogo prostora za odlaganje te jednostavan pristup. To je postignuto ugradnjom posve digitalnog sučelja i optimiziranom konstrukcijom vozačeva mjesta: suvozačev zračni jastuk ugrađen u strop (tehnologija Airbag In Roof) otvara se uzduž vjetrobrana (obično je smješten u armaturnoj ploči), tipke raznih komandi zamijenjene su 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir preko kojeg se pristupa svim funkcijama. Široka prednja sjedala također su rezultat novog arhitektonskog pristupa: dizajnirana su tako da podsjećaju na sofu, za još više udobnosti i ugodnosti.

Ekorješenja

U odnosu na Citroën C4 (mase 965 kg), C4 Cactus sveukupno je lakši za 200 kilograma. To je posljedica sljedećih poboljšanja: kompaktne i lagane platforme, najnovijih motora malog obujma koji zadovoljavaju buduću normu Euro6 (benzinski motor PureTech i dizelski motor BlueHDi sa sustavom Stop&Start), učinkoviti materijali: čelik vrlo visoke elastičnosti, aluminij za poklopac motora te za prednje i stražnje nosače. S takvim smanjenjem mase, benzinska inačica ispušta manje od 100 grama CO2/km, a dizelska samo 82 g CO2/km uz potrošnju od samo 3,1 l/100 km. Citroën C4 Cactus na hrvatsko tržište dolazi u rujnu ove godine, u ponudi je s tri razine opreme: Live, Feel i Shine, s benzinskim motorm PureTech 82 BVM i dizelskim e-HDi 92 ETG6 i BlueHDi 100 BVM. Početna je cijena Citroëna C4 Cactus Live PureTech 82 101.900 kuna.

04. svibanj 2024 23:31