Lider trend
StoryEditor

Priručnik koji je mnoge današnje uspješne poduzetnike uveo u svijet biznisa

01. Veljača 2015.

Drugo, dopunjeno izdanje prvoga domaćeg poslovnog priručnika iz burnih devedesetih koji je mnoge današnje uspješne poduzetnike uveo u svijet biznisa podsjeća na korijene poduzetništva kod nas i teške uvjete u kojima se razvijalo.

Knjiga preispituje poduzetničke ideje, tržište i uvjete poslovanja te vlastiti poduzetnički duh, ujedno navodeći faze poslovanja osnivanja poduzeća ili obrta te osnovna znanja koja poduzetnik treba imati da bi potpisao prvi ugovor. Svjestan da se poduzetništvo ne može naučiti iz knjige, autor Marijan Ožanić svoju knjigu ilustrira istinitim životnim pričama poduzetnika, podastirući čitatelju primjere i uspjeha i neuspjeha iz kojih može izvući dragocjene savjete. Kako navodi, knjigu je napisao da bi pomogao poduzetnicima u prvim godinama svoga poslovnog života, zabilježio pouke burnog, neponovljivog povijesnog razdoblja kroz koje prolazimo te svoje znanje, iskustvo i osobnu, zaokruženu fazu razvoja oblikovao u knjigu, uvjeren da budućnost Hrvatske ovisi i o poduzetnicima koji svojom inicijativom obnavljaju gospodarstvo i mijenjaju način rada.

Marijan Ožanić

Mali brod na olujnom moru

Profil knjiga, Zagreb, 2014.

U suvremenim poslovnim uvjetima ljudski potencijali postaju najvažniji kapital i imovina poslovnih organizacija, a kvalitetno upravljanje njima temeljni je uvjet za postizanje konkurentske prednosti i poslovne izvrsnosti. Stoga će ova knjiga privući i menadžersku populaciju, posebno onaj dio koji istinski cijeni ljudski i intelektualni kapital. Sadržajno je u potpunosti utemeljena na dosadašnjoj spoznaji znanosti o menadžmentu ljudskih potencijala, uključujući i najnovije trendove. Ovom je knjigom autorica učinila bitan iskorak dodajući aktualne teme i trendove – upravljanje talentima, upravljanje intelektualnim kapitalom, upravljanje znanjem i upravljanje različitostima – što knjizi daje pečat originalnosti.

Fikreta Bahtijarević-Šiber

Strateški menadžment ljudskih potencijala

Školska knjiga, Zagreb, 2014.

Ova knjiga usmjerena je na subspecijalistički poslovni engleski jezik kojim se koriste kontroleri, menadžeri te stručnjaci u financijama i računovodstvu u komunikaciji sa stranim partnerima. Prema knjizi pokrenut je i tečaj u trajanju od jednog semestra (70 sati), koji vodi ekspert za poslovni engleski Ana Berković. Knjiga i tečaj kreirani su prema vrlo specifičnim potrebama poslovnih ljudi, a zadiru u kontrolersku, računovodstvenu i financijsku tematiku, obrađuje područja analize bilance, računa dobiti i gubitka, cash-flowa, a poseban naglasak daje se prezentiranju grafikona, tablica i ekonomskih pokazatelja. Iz tog su razloga knjiga i tečaj jedinstveni na tržištu šire regije. Naslov originala: Business English for Controller, Haufe AG.

Annette Bosewitz, René Bosewitz, Frank Wörner

Poslovni engleski za kontrolere

Kognosko, Zagreb, 2015.

U siječnju 1990. teku pripreme za kongres na kojem će se jugoslavenska komunistička partija raspasti i zauvijek nestati. Medijski i politički ratovi penju se prema vrhuncu i u ljude se uvlači strah pred onim što će se dogoditi, a u Zagrebu se tog siječnja pojavljuje čudna, tajnovita spodoba, koja prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u prehrambene artikle što ih građani kupuju po robnim kućama i dućanima potrovati mnoge od njih. Stršljen, kako sebe naziva, započinje svoj mračni naum ucjenjujući gradsku upravu povelikim iznosom u njemačkim markama. Gradom se širi panika, prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo da zamire. Manijakalnog ubojicu pokušava otkriti Vinko Dogan, inspektor SUP-a, bahat, neugodan i autoritativan, ali jedan od najboljih...

Goran Tribuson

Propali kongres

Mozaik knjiga, Zagreb, 2014.

02. svibanj 2024 14:57