24. listopad 2016.

Prvi hrvatski Bonsai Festival uskoro u Samoboru

lider.media
lider.media

Hortikultura, kao dio prirodne znanosti, i likovna umjetnost ima mogućnost spajanja znanja i umjetnosti sa biljkama uzetih iz prirodne sredine. Jedna od takvih metoda je BONSAI, koji je svugdje u svijetu poznat i cijenjen. Iako netko ne zna potpuno što bonsai znači, sigurno su svi čuli za njega.

Bonsai u doslovnom prijevodu znači drvo ili biljka u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno puno više od same hortikulturalne vještine. Velik naglasak je  na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača.

Posjetitelji Bonsai Festivala, koji će se održati od 25. do 30. listopada 2016. godine, će pored izložbe bonsaija koja će se održati u subotu 29. i nedjelju 30.10.2016. godine imati prilike pogledati i izložbu fotografija Gorana Štefaneka pod nazivom "Japan u slici" za cijelo vrijeme trajanja festivala.

U suradnji sa samoborskim osnovnim školama održat će se besplatna predavanja i radionice japanske kaligrafije i origamija te će se učenici okušati u strateškoj igri IGO porijeklom iz Japana. Za učenike starijih razreda u suradnji s MAKOTO hrvatskim japanskim društvom pripremili smo malu školu japanskog jezika te putopisno predavanje gdje će upoznati kulturološke razlike Japana i Hrvatske.

U subotu, kao što je navedeno počinje izložba bonsaija u okviru koje će posjetitelji vidjeti demonstraciju Kenda i Kyuda, a na samom otvorenju prikazat ćemo stari japanski obred ispijanja čaja poznatiji kao Čajna ceremonija i to sve u tradicionalnom stilu koju će izvesti prof. Murata Margetić. Također, svi posjetitelji izložbe bit će u mogućnosti glasovati za najljepši bonsai.

U nedjelju je na programu japanska radionica kuhanja koju vodi Maki Nagayoshi iz Japana koja će na kratkom uvodnom predavanju pojasniti razlike između japanske tradicionalne i moderne kuhinje te će posjetitelji na praktičnom djelu radionice naučiti kako napraviti jednostavni sushi od povrća.