Lider trend
StoryEditor

Prvoj knjizi trilogije "Dobro došli u raj" nije odolio ni Matt Dillon

23. Kolovoz 2015.

Prva knjiga trilogije o specijalnom agentu Ethanu Burkeu, prema kojoj je snimljena popularna TV serija s Mattom Dillonom u glavnoj ulozi, odavno je postala SF fenomen.

Miješajući triler, horor i znanstvenu fantastiku, kako kažu izdavači, uvodi čitatelja u mističnu atmosferu malog američkoga gradića u kojem su, iako ne znaju kako su se ondje našli, stanovnici primorani pod cijenu vlastitog života poštovati pravila: biti sretni, ne razgovarati o prošlosti, ne pokušavati otići iz Wayward Pinesa. Kako se specijalni agent Tajne službe Ethan Burke našao i snašao u tom gradiću otkriva još jedan ljetni izdavački adut na domaćem tržištu, a njegovoj prođi na plažama sigurno će pomoći i to što su ga mnogi prozvali najboljim trilerom ove godine.

Wayward Pines: Dobrodošli u rajBlake CrouchZnanje, 2015.

Uz treći nastavak proslavljenog serijala ‘Millennium’ švedskog novinara i pisca Stiega Larssona proletjet će vrijeme prije nego što se njegovim čitateljima na domaćem tržištu ne servira i četvrti nastavak serijala u kojem se sve vrti oko slatke buntovnice Lisbeth Salander, ali ovaj put morao ju je oživiti pisac David Lagercrantz. Dva nastavka švedskoga krimiserijala u samo dva tjedna obećavaju napetost i uzbuđenja na tržištu krimića, a atmosferu uoči četvrtog dijela (dolazi 27. kolovoza) mogla bi potpiriti i već dulje prisutna kritika da su ‘Kule u zraku’ zreli roman za odrasle čitatelje koji traži nešto više od injekcije adrenalina. Kako god, Lisbeth Salander doista je jedan od najzanimljivijih i najuzbudljivijih ženskih likova u suvremenoj prozi.

Kule u zrakuStieg Larsson Fraktura, Zagreb, 2015.

Čim se pročulo da tviteraš @GSElevator piše knjigu provokativnu poput njegovih antibankarskih teza koje pušta po omiljenoj mu društvenoj mreži jer ih je navodno dobio vozeći se u zgradi Goldman Sachsa na Wall Streetu, dokoličari su se ponadali da će dobiti novo sočno štivo. U međuvremenu, izdavač knjige se promijenio (anonimni tviteraš doimao se preriskantnim autorom za jednog od najuglednijih svjetskih izdavača), a doznalo se i da iza nadimka @GSElevator stoji John LeFevre, financijaš zavidne međunarodne karijere. Knjigu ‘Ravno u pakao: Istinite priče o devijantnosti, razvratu i poslovima od milijardu dolara’ nedavno je ipak uspio objaviti, a sljedbenike još skuplja. Na Twitteru ih trenutačno ima više od 727 tisuća.

Straight to HellJohn LeFevre Atlantic Monthly Press, New York, 2015.

‘Antiedip’ je prvi dio monumentalnog djela dvojice francuskih filozofa Gillesa Deleuzea i Felixa Guattarija ‘Kapitalizam i shizofrenija’. Svako od četiri velika poglavlja knjige analizira i kritizira neki od aspekata proizvodnje ludila na Zapadu te onoga što autori nazivaju ‘familijalizacijom žudnje’ u povijesnom razvoju freudovske psihoanalize. Njih dvojica tvrde da je psihoanaliza odgovorna za eksploataciju i opsesiju uzrokovanu kapitalizmom u 20. stoljeću. Pogrešno naslanjanje psihoanalize na ‘želju kao nedostatak’ i na samu Freudovu formulu – otac, majka, ja – čini psihoanalizu nevjerodostojnom i savršenom dogmom za favoriziranje patrijarhata i negativnog skretanja kapitalizma.

AntiedipGillez Deleuze, Felix GuattariSandorf, Zagreb, 2015.

07. svibanj 2024 18:16