Lider trend
StoryEditor

Radovi finalista natječaja Rovinj Photodays

22. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

U Muzeju za umjetnost i obrt, petu godinu za redom, održano je proglašenje finalista natječaja Rovinj Photodays. Na natječaj je pristiglo 8500 fotografija, a pobjednicima će biti uručena priznanja i novčane nagrade u Rovinju, 1. lipnja.

Nominirane za godišnje nagrade, njih troje u svakoj kategoriji, birao je i ove godine međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali uspješni inozemni kustosi i stručnjaci za fotografiju, a koje je predvodio predsjednik žirija, istaknuti hrvatski fotograf s njujorškom adresom Hrvoje Slovenc. Radovi finalista će biti premijerno predstavljeni u Rovinju, a naknadno i uvršteni u stalni fondus MUO-a. Posebna priznanja za dugogodišnji rad i stvaralaštvo fotografima Virgiliju Giuricinu i Abdulahu Šeferoviću će također biti uručena u Rovinju. Nagrada za životno djelo se ove godine po prvi put dodjeljuje hrvatskom autoru, Mladenu Tudoru. U sklopu završnice festivala Rovinj Photodays održat će se niz radionica, stručnih predavanja te izložbi strani i domaćih fotografa. Festivalu će nazočiti i ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić.

Festival Rovinj Photodays nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autore čiji su radovi odabrani godišnjim natječajem u deset službenih kategorija.- Ocjenjivačkom sudu bila je izuzetna čast dobiti na u uvid trenutno stanje u suvremenoj hrvatskoj fotorafiji- izjavio je ovom prilikom Slovenc, dodavši kako su odabrani radovi koji su na harmoničan način objedinili fotografsku formu i umjetnički koncept.

Očekivano, najveći odaziv autora bio je u kategoriji portret, ali među najbolje plasiranima tu su se ipak našli Dalibor Talajic (Rovinj), Siniša Glogoški (Varaždin), Tjaša Kalkan (Zagreb). Jednako popularna bila je arhitektura s nominiranima Bojanom Mrđenovićem (Zagreb), Draganom Đerfijem (Beli Manastir), Mirom Stanić (Rijeka) te kategorija pejzaž u kojoj su se najboljima pokazali autori Borko Vukosav (Zagreb), Mario Pućić (Rijeka), Petra Slobodnjak (Bjelovar). U kategoriji moda, uz autora Tonija Lujića (Ilok), pojavljuju se dva poznata imena u kontekstu natječaja i finalista dosadašnjih Photodaysa, a to su Bruna Kazinoti (Split) i dvojac Romano Decker i Dejan Kutić (Zagreb).

Među nominiranim autorima, u kategoriji publikacije nalaze se Sara Perović (Pula), Darko Gorenak (Varaždin), Stanko Abadžić (Zagreb), u kategoriji primjenjene fotografije Ivan Kelava (Zagreb), Tomislav Može (Zagreb) i Vjekoslav Skledar (Zagreb). Dokumentarnu fotografiju zastupaju Dragan Matić (Zagreb), Krešimir Zadravec (Zagreb) te Mario Topić (Zagreb). Troje autora odabrano je i u kategoriji akt/tijelo, Isabella Bubola (Ližnjan), Petra Mrša (Zagreb), Tea Gabud (Zagreb), a među osamdesetak prijvljenih umjetničkih koncepata najboljima su ocjenjene fotografije Hassana Abdelghanija (Pula), Sandre Vitaljić (Zagreb) i Maše Bajc (Bjelovar).

25. travanj 2024 13:06