Lider trend
StoryEditor

Rastvaranje ‘nutrine liderstva’

07. Rujan 2014.

Posljednjih je desetljeća tržište doslovno zatrpano knjigama o liderstvu. Nije stoga lako u tom mnoštvu prepoznati one koje se razlikuju, koje na drugačiji način govore o mantri našeg vremena - vodstvu.

U pravilu knjige te tematike bave se onim što lider radi ili procesom, odnosno načinom njegova vođenja. No Jaworski ide u sasvim drugom pravcu, on pokušava rastvoriti ‘nutrinu liderstva’. Osnivač Američkoga liderskog foruma, Jaworski smatra da je to bila njegova sudbina, a niz ‘predvidljivih čuda’, odnosno neočekivanih događaja i susreta (sinkronicitet) doveo je do ispunjenja te misije. Njegov Forum rukovodi se pak koncepcijom ‘liderstva služenjem’, onoga koji će pridonjeti stvaranju pravednijeg svijeta.

Joseph Jaworski

Sinkronicitet

Dvostruka duga, Čakovec. 2014.

Sandberg je operativna direktorica Facebooka, jedna od 50 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu prema časopisu Fortune, a Time je svrstava među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. U ovoj knjizi ona razrađuje teme traženja izazova, prihvaćanja rizika i zdušnog rada na ostvarivanju ciljeva među ženama, služeći se kombinacijom osobnih anegdota, empirijskih podataka i istraživanja kako bi razmrsila nejasnoće i pristranosti koje okružuju živote i odabire zaposlenih žena. Sandberg nudi praktične savjete o tehnikama pregovaranja, mentorstva i izgrađivanja karijere, nagovarajući žene da si postave granice i ostave se zablude o tome da treba ‘steći sve’.

Sheryl Sandberg

Ustrajnost

Algoritam, Zagreb, 2014.

Za Žižeka vicevi su zabavne priče koje pružaju prečac do filozofskog uvida. On logiku hegelovske trijade primjerice ilustrira trima verzijama klasičnog ‘Ne večeras, dragi, boli me glava’: prvo žena tvrdi da ima migrenu, potom muž, a onda žena kaže: ‘Dragi, užasno me boli glava, hajde da se ševimo da me to osvježi!’

‘Žižekovi vicevi’ sadrže svaki vic koji je citiran, parafraziran ili ispričan u Žižekovim djelima na engleskom jeziku (kao i neke iz neobjavljenih rukopisa), uključujući i različite verzije iste šale koja služi za različite poente u različitim kontekstima. Jedinstvena poruka glasi da humor zauzima središnje mjesto u Žižekovoj ozbiljnosti, on ga pretvara u nemogućeg erudita, politički nekorektnog ujaka, zločesto podbadalo...

Priredio Audun Mortensen

Žižekovi vicevi

Naklada Ljevak, Zagreb, 2014.

23. travanj 2024 17:20