Lider trend
StoryEditor

Razgovor o zapadnjačkoj moći i propagandi

20. Travanj 2014.

Noam Chomsky, intelektualac, politički aktivist i disident poznat diljem svijeta, knjigu ‘O zapadnjačkome terorizmu ’zamislio je kao razgovor o zapadnjačkoj moći i propagandi s filmskim producentom i istraživačkim novinarom Andreom Vltchekom.

U tom razgovoru isprepleću se povijesne činjenice i osobna iskustva dvojice sugovornika koja su ih i navela na to da život posvete aktivizmu. Teme i rasprave obuhvaćaju kolonijalizam i imperijalističku vlast, propagandu i medije, ostavštinu utjecaja sovjetskoga bloka, arapsko proljeće i slabljenje američke moći. Autori nude snažnu kritiku kolonijalnog naslijeđa spominjući mnoge zemlje, među njima i Nikaragvu, Kubu, Kinu, Čile i Tursku.

Noam ChomskyO zapadnjačkome terorizmuNaklada Ljevak, Zagreb, 2014.

Arhivist dr. György Korin na svoj četrdeseti rođendan iznenada shvati da ne razumije svijet koji ga okružuje. Stvarnost mu u trenu postane zastrašujuće zamršenom, jednoznačnost svijeta na koju se dotad bio naviknuo iznenada se pretvara u tjeskobnu, nerješivu zagonetku. U tome mračnom trenutku očajanja započinje putovanje obilježeno sakralnim upletanjem drevnih vremena kojemu je krajnji cilj ništa manje nego pronalaženje izgubljenoga smisla u svijetu. Korina na tom putu vodi grčki bog Hermes, glasnik i predvodnik, no istodobno zagonetan, nedokučiv, mračan gospodar, bog noćnih putova, koji je spreman pokazati relativnost zakona i složenost svijeta.

László KrasznahorkaiRat i ratOceanmore, Zagreb, 2014.

Roblèsov roman počinje kao lažna metabiografija i zatim postaje pikarska avantura s erotskim eskapadama, varkama i neočekivanim obratima sreće. Novinski dopisnik Eléazard von Wogau živi u golemoj oronuloj kući u Alcântari. Njegova glavna opsesija neobjavljeni je rukopis o isusovcu Atanaziju Kircheru, neobičnu i svestranu učenjaku o kojem je nekoć davno pisao disertaciju. U njegov vrlo skučeni svijet iznenada ulazi tajanstvena Talijanka, vraća se njegova bivša žena, počinju problemi s kćeri... Roblès maestralno izmjenjuje dogodovštine svojih suvremenih likova s kro¬nikom života osebujnog isusovca koja nalikuje na hagiografiju. Tu se miješaju avantura, magični realizam, društveni komentari, politička satira...

Jean-Marie Blas de RoblèsTamo gdje su tigrovi kod kućeFraktura, Zagreb, 2013.

26. travanj 2024 15:08