22. travanj 2019.

Redovita tjelovježba pozitivno utječe na produktivnost i zadovoljstvo na poslu

Utječe li tjelovježba na našu radnu učinkovitost? Jesu li osobe koje predano treniraju produktivnije i zadovoljnije na poslu? I na koncu, treniramo li redovito? Provođenjem online ankete, pokušali smo odgovoriti na ova pitanja.

Ukupno 476 ispitanika je sudjelovalo u anketi provedenoj na portalu EduCentar i odgovorilo na postavljeno pitanje: „ Smatrate li da redovita tjelovježba utječe na veću produktivnost i zadovoljstvo na poslu?“.

Ispitanici vjeruju u povezanost tjelovježbe i radne produktivnosti.

Otprilike 46 % ispitanika vjeruje da redovita tjelovježba pozitivno utječe na razinu učinkovitosti i zadovoljstva na poslu, zbog čega i sami redovno vježbaju.

Izdvajamo neke od komentara sudionika ankete:

„Apsolutno se slažem da psihofizička aktivnost podiže razinu sreće i zadovoljstva kod ljudi, a samim time i produktivnost i zadovoljstvo.“

„Čovjeku je uz mirovanje, osnovna namjena i gibanje, što uključuje i vježbanje, s obzirom da u današnje vrijeme uz veliku količinu stresa ljudi samo miruju.“

Istovjetan broj ispitanika (46%) smatra da redovita tjelovježba ima utjecaj na radnu učinkovitost, ali istovremeno priznaje da su suviše lijeni da bi vježbali. Jedan od ispitanika to je pojasnio sljedećim riječima:

 „Nikako da počnem, a i kad počnem brzo odustanem.“

Najmanji broj ispitanika (njih 8 %) je mišljenja da redovita tjelovježba uopće ne utječe na produktivnost na poslu.

Jedna ispitanica iznijela je mišljenje da tjelovježba nema utjecaja na zadovoljstvo na poslu već pad produktivnosti pripisuje fizičkom umoru.