Lider trend
StoryEditor

Samo Bog prašta: Akcijski B-krimić prvorazredna je filmska poslastica

20. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Kad pomislite da se suvremeni akcijski film sveo na ‘slideshow’ nenadahnutih scena u CGI-ju, pojavi se netko tko dokaže da u njemu još ima krvi i mesa.

S ultranasilnim scenama kažnjavanja i ‘makljaže’ ‘Samo Bog prašta’ doslovna je ilustracija te teze. Smještena u neonom okupane borilačke i karaoke-klubove kriminalnog podzemlja u Bangkoku, priča je to o dileru američkog podrijetla kojemu se život zakomplicira nakon što ga majka počne nagovarati da osveti bratovo ubojstvo.

Danski redatelj Nicolas Winding Refn svoj filmski svijet udaljava od klasičnog realizma: likovi su apstra-hirani na žanrovske i psihoanalitičke arhetipe, koloristička paleta svedena je na osnovne boje spektra, a glumci svoje likove igraju kao skulpture u prostoru i pokretu.

Rezultat je ostvarenje čija radnja ostavlja dojam grozničava lutanja labirintima nečije podsvijesti u kojoj iza svakog ugla vreba jedan od aktera edipovske drame: od oca koji kastrira do matere iz pakla. Refn je shemu akcijskoga B-krimića uzdigao u prvorazrednu frojdovsku tragediju, ali i poslasticu za oči, uši te sva čudovišta koja čuče u idu.

Uloge: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya PansringarmOnly God Forgives, Danska, Francuska, Tajland, SAD, Švedska, 2013.

Ocjena: 5/5

13. svibanj 2024 21:10