Lider trend

‘Šampanjac pijem samo u dva slučaja: Kad sam zaljubljena i kad nisam’

Avatar

Tko i na odmoru razmišlja o poslu i borbama koje tamo vodi, treba se podsjetiti izjave Napoleona Bonapartea: Šampanjac pijem nakon pobjede, da proslavim, i nakon poraza, da dođem k sebi. Ili: Šampanjce pijem samo u dva slučaja: Kad sam zaljubljena i kad nisam, rekla je slavna Coco Chanel

Buđenje: PerlApp

Već pogled na razigrano dizajniranu bocu bocu PerlAppa razbuđuje, a extra suhi pjenušac iz Farre di Soligo između Conegliana i Valdobbiadenea u talijanskoj regiji Veneto, od lokalne sorte glera, koju su prije i zvali prosecco, začinjene s 20 posto manzonija, na jutarnju snenost djeluje kao što lagani vjetar djeluje na prozračne oblake koji se poput perja u zoru skupljaju oko vrhova brežuljaka uz jadransku obalu. Nježno miriše po zelenoj jabuci i poljskom cvijeću i kao da govori dobro jutro onome to posegne za čašom.

Doručak: Prosecco Marsuret

Dan na jadranskoj obali mnogi vole započeti svježim smokvama i finom rakijom, no žestoka pića bolje pristaju nakon dobrog obroka. Neće se pokajati tko uza smokve proba jos jedan prosecco, Marsuret. Rade ga samo od grožđa iz svojih vinograda, a iako je riječ o charmat metodi, dakle druga fermentacija nije u boci nego u tankovima, ona se odvija vrlo sporo, traje dva mjeseca, pa su mjehurići maleni i iskričavost u ustima je nježna. Prosecco Marsuret dobro će pristajati i jačem doručku s mariniranom ribom, primjerice.

Užina: Freixenet Cordon Negro brut

Malo kruha, komad ne preteškog sira i najprodavaniji pjenušac na svijetu, Freixenet Cordon Negro brut. Teško je zapamtiti imena sorata od kojih ga rade u okolici Barcelone, još teže pročitati macabeo, xarel-lo i parellada, no daju lagani, osvježavajući suhi pjenušac voćnog karaktera koji poprilično dugo traje u ustima. Proizvodi se klasičnom metodom druge fermentacije u boci, a cijena mu je oko 60 kuna. Prodaje se i u polubuteljkama, praktičnima za one koji nemaju društvo kad treba piti pjenušce.

Riblji ručak: Misal blanc de blancs

Bijelo od bijelog naziv je pjenuaca koji se rade samo od bijelog grožđa, najčešće isključivo od chardonnaya. Porečka vinarija Misal dr. Đordana Peršurića i njegovih kćeri Katarine i Ane specijalizirala se za pjenušce, a baš je ovaj, po mnogima, perjanica kuće. Preporučuju ga kao aperitiv i uz sježe kamenice no punoća koju mu daje najpoznatija svjetska bijela sorta grožđa čini ga primjerenim i za fina jela od bijele ribe pa čak i glavonožaca poput lignje sa žara ili hobotnice ispod peke.

Mesni ručak: Šember rose

Bijelo meso s roštilja tipični je“jači” ručak uz koji će odlično pristajati ružičasti pjenušac plešivičke obitelji Šember. Proizveden je klasičnom metodom od crnog pinota i ima boju lososa koja je najcjenjenija među roseima ili, na hrvatskom, ružicama. Nježno miriše po ružama i crvenom voću, a okus mu je kompleksan i osvježavajuć zahvaljujući izraženijim finim kiselinama. Pjenušac je to sa svim odlikama sorte koja je među najcjenjenijima na svijetu, kao i vinara, jednog od najboljih u Hrvatskoj.

Prije izlaska: d’Arenberg Peppermint Paddock

Za noć treba se pripremiti tamnim pjenušcem. Oni su poprilično rijetki, a ponajbolji na našem tržištu je Peppermint Paddock australske vinarije d’Arenberg. Iako je riječ o crnom vinu, ono je vrlo prozračno, lagano, osvježavajuće. Miriši po ljubičicama, dudu i višnji. Proizvode ga od lokalne hibridne sorte chambourcin. Francuskog je podrijetla, a ne zna se točno kakvim je križanjem nastala. Pretpostavlja se da je jedan od ‘roditelja’ crni pinot. Ime je dobio po menti koja se u Južnoj Australiji sadi uz ograde.

Večera: Diplomat Tomac

Prvi hrvatski pjenušac izričito šampanjskog tipa od grožđa iz vinograda u kojem plešivička obitelj Tomac svake godine organizira simboličnu berbu za diplomate akreditirane u Hrvatskoj. Punoću mu daje chardonnay, a svježinu 20 posto lokalne sorte žuti plavec. Tijekom četiri godine odležavanja na kvascima dobio je zrelost te tipične šampanjske arome korice kruha i maslaca. Mnogi bi rekli kako je to vino za posebne prilike, ali zašto svaka večera na odmoru ne bi bila posebna.

Kapljica prije spavanja: Pivo

Svi su dani isti tijekom boravka u Champanei. Umjesto kavom, počinju čašom šampanjca. Žeđ se ne gasi vodom ili, ne daj bože gaziranim sokovima, nego… zna se čime. Uz obroke se piju isključivo šampanjci, a ima ih koji prisaju svakom jelu, od predjela do deserta. I poslovi se sklapaju se uz čašu “mjehurića”. Samo se prije spavanja popije mala piva. Njena lužnatost smiruje želudac koji su cijeli dan bombardirale kiseline. I to djeluje. Pa treba koristiti dobra iskustva onih koji znaju.

Komentari