Aktualno Lider trend Preporučeno

SAS Analytics Day: Pogledajte sedam faktora uspjeha Miroslava Ćire Blaževića

Miroslav Ćiro Blažević, Foto: Dražen Lapić/Lider
Jozo Knez
Autor Jozo Knez

Konferencija SAS Analytics Day se nastavila u nešto ležernijem tonu kada je na pozornicu stupio trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević koji je održao prezentaciju na temu ‘Sedam faktora uspjeha’.

– Sedam je neminovnih faktora koje morate respektirati kako bi egzistirali – započeo je Ćiro, pa nastavio:

Moj prvi faktor u formuli uspjeha je talent. To je nadarenost za nešto. Ja za svoju prvu profesiju nisam imao talent. Ta profesija je bila svećenik. Roditelji su me poslali u samostan, ali kada me časna prvi put presvlačila, dogodilo se nešto – kazao je Ćiro i nasmijao sve prisutne. Tada je kaže, shvatio da on nije za svećenika i ta epizoda je završila i prije nego je počela.

Pričao je Ćiro o svemu po malo, vraćao se na temu, pa opet odlazio i nasmijavao. Kazao je kako je izrazito bitno prepoznati i pogoditi djelatnost za koju imate afinitet jer ako se to ne dogodit, to može biti ‘fatalna’ pogreška.

Talent je samo jedan uvjet, ali badava ti on ako nemaš motiv. Motiv je egzistencijalni faktor – kazao je Ćiro.

U poslovnom svijetu je bitno da te traže kazao je Ćiro prisjećajući se svojih trenerskih dana.

– Ova moja formula nije izmišljena, ona je stvorena na račun moga iskustva, a najveća moja referenca je da s istom ženom živim već 50 godina. Pa tko to danas može – upitao se Ćiro.

Kao treći faktor Ćiro je naveo karakter.

– Netko ga ima, netko ne – započeo je Ćiro pa nastavio:

– Ja sam kao trener znao transformirati melankoliju u jedan beskrupulozni karakter. Kada je veliki motiv manifestira se karakter.

Četvrti faktor je inteligencija.

– To je adaptacija na situaciju koja se manifestira ispred nas – kazao je Ćiro. Za peti faktor je kazao kako je to rad i to permanentni rad, šesti ambijent i zadnji sedmi – sreća.

– Jebote sreća! Sreća je fenomen i ona ne stoji na mjestu. Ona obilazi, a ako si sve ove faktore ispunio ti hvataš sreću jer si spreman, ona neće doći frajeru koji pije kavu i čeka loto dobitak. Sreća nije privilegija već fenomen koji moraš zaslužiti – zaključio je naš najslavniji trener i izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

Komentari