Lider trend
StoryEditor

Serije, sapunice i sport i dalje su glavni aduti za gledanost

09. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Teško da bi se naše televizije uskoro mogče naći u problemu poput Foxa koji je ove godine zabilježio pad gledanosti od 4,7 posto, i to najgledanijega sportskog programa, prijenosa Super Bowla. Slatka je to muka kad se iza pada krije brojka od našim televizijama nezamislivih 96,88 milijuna onih koji se nisu odvajali od sporta pred TV ekranima.

Čak i za američke prilike ta je brojka dojmljiva jer, primjerice, ista je TV postaja vrlo zadovoljna gledanošću popularne TV-serije ‘New Girl’ koju je nakon sporta pogledalo 25,8 milijuna gledatelja. Zapadni mediji govore o velikom podbačaju gledanosti netom završenih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, a ruski se hvale dobrim globalnim rezultatima na nezapadnim tržištima.

Sve to govori da digitalni mediji nisu umrtvili televizije ili im smanjili utjecaj, dobar televizijski sadržaj i dalje veže ljude uz mali ekran. Ipak, društvene mreže i digitalni mediji znatno su utjecali na konzumaciju sadržaja, zbog čega nijedna televizija nema taj privilegij da se u skladu s time ne mijenja.

Iako bi zbog goleme logistike i toga da ne živi isključivo od gledatelja HRT trebao biti predvodnik promjena, zbog mnogo je razloga propustio tu priliku. To, jasno, ne znači da za koju godinu neće biti bolji od drugih u uporabi i povezivanju drugih medija i digitalnih formata, no zasad se ne može smetnuti s uma da su svi upućeniji u novu tehnologiju lanjsko svečano predstavljanje nove jesenske sheme i videoformata 16:9 na svim HRT-ovim kanalima prokomentirali s ‘Napokon’, a ne ‘Zar već?’.

Za sve platforme

Riječ je o standardnom omjeru slike tipičnomu za televizore sa širokim ekranom i standardnomu za blu-ray filmove te digitalni televizijski program.

- HRT je krenuo u ozbiljnu tehnološku obnovu i osuvremenjivanje svojih tehnoloških potencijala. Prije nekoliko mjeseci počeli smo emitirati u formatu 16:9, ZOI iz Sočija također je eksperimentalno prenošen u HD rezoluciji, a nabavlja se i suvremena oprema te prelazi na nov, multimedijski način proizvodnje sadržaja. Za pet godina očekujemo završetak restruktiriranja i uspostavu funkcionalnijeg i učinkovitijeg multimedijskog servisa 21. stoljeća - kaže Igor Medić iz HRT-ovih Komunikacija, dodajući da će promjene započete na HRT-u utjecati na sve dijelove proizvodnje programa javnog servisa.

Svjetski trendovi idu prema multimediji, prema pretvaranju u jedinstven sustav u kojem se proizvode sadržaji za sve platforme; taj je proces na HRT-u, eto, već počeo. Iako HRT-ovci ne vole reći da se za gledatelje bore s komercijalnim televizijama jer imaju obveze javnog servisa, koje potonji nemaju, na tako malom tržištu i s još nerestrukturiranim HRT-om svi su konkurencija svima.

HRT stoga ipak ima više manevarskog prostora, ljudi, pa i obveza da pred gledatelje dovede i manje gledane sadržaje, poput dokumentaraca. Uz nedavno najavljen dokumentarni serijal ‘Attenboroughova arka’ u kojoj najveći svjetski dokumentarist David Attenborough govori o desetak odabranih životinjskih vrsta HRT ima izgleda povećati gledanost takvih sadržaja.

Počelo s ‘izvozom’

- Mnogi HRT-ovi sadržaji proizvode se za naše gledatelje, od svakodnevnih informativnih emisija, zabavnog programa koji uskoro emitira novu sezonu popularnog šoua ‘Zvijezde pjevaju’ do velikih sportskih priredbi. Nedavno je završen ZOI u Sočiju, a već se pripremamo za sportski događaj godine, prijenos Svjetskoga nogometnog prvenstva u Brazilu - objašnjava Medić.

Istina, izostavio je pohvaliti svoju kuću za velike izvozne potencijale igranog serijala ‘Počivali u miru’ koji, primjerice, želi švedska televizija. Budući da se u večernjim terminima, nakon Dnevnika, odvija konkurentska bitka sa stranim igranim serijalima, u tu utrku HRT i ove sezone ulazi s novim nastavcima superpopularne ‘Domovine’. Iako nije riječ o filmskim ciklusima s ‘umjetničkom težinom’ koji bi se prikazivali u udarnim terminima ili imali najbolje raspoložene oglašivače, tu kuću treba pohvaliti za najavljen proljetni ciklus filmova švedskog redatelja Ingmara Bergmana te japanskog animatora Hayaa Miyazakija, jednog od rijetkih neameričkih animatora koji je postigao velik komercijalni uspjeh u svijetu. Iako nisu komercijalno usšješni, HRT takvim potezima uvijek vraća zahtjevnije gledatelje. Uostalom, takav mu je program dio obveza.

Multimedijski sadržaji

Nova TV, uz RTL jedini ozbiljan televizijski konkurent HRT-u, na vrijeme je, kažu, prepoznala trend multimedijske uporabe sadržaja. 

- Osim što smo kao televizija sadržajem snažno povezani sa svojim portalima Dnevnik.hr-om, Gol.hr-om, Novatv.hr-om, Zadovoljna.hr-om, Punkufer.hr-om, gledateljima smo dostupni i na aplikacijama Dnevnik.hr i OYO. Dominantni smo na društvenim mrežama kao medijska grupa s najviše korisnika na tržištu, što je još jedan trend koji smo uveli u Hrvatsku, trend snažne interaktivnosti s gledateljima - tvrde u Korporativnih komunikacijama Nove TV, dodajući i da su prvi uveli uslugu SVOD na hrvatsko tržište. 

- To je naš OYO, jedinstvena usluga koja jedina na tržištu omogućuje gledanje televizijskog sadržaja unaprijed, ali, naravno, i naknadno gledanje propuštenih emisija te bogatu arhivu filmskih i serijskih naslova. Gledatelju tako nudimo nadogradnju, dodatne mogućnosti koje mu pomažu da organizira slobodno vrijeme i ipotrebljava sadržaj u vrijeme i na mjestu na kojemu mu to najviše odgovara. Tehnologija mijenja navike gledatelja, a mi pratimo taj trend.

Televizija je svagdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, i dalje najjači medij - kažu na Novoj TV i dodaju da je ona jedini medij koji se u Hrvatskoj danas elektronički mjeri prema internacionalnim standardima, i to tako da se u bilo kojoj minuti znati tko je, kada i koji sadržaj upotrijebio.

‘Skrivanje’ sapunica

- Kao komercijalna televizija tako svakodnevno analiziramo potrebe i sklonosti gledatelja. Nova TV najgledanija je televizijska grupa od 2009. Osim toga, naša gledanost uzastopno raste već osmu godinu. Za proljeće 2014. uz redovitu programsku shemu, koja polučuje odlične rezultate, pripremamo još atraktivnog programa. Izdvajamo jedinstveni proizvod na našem tržištu - najjači svjetski kulinarski šou ‘Masterchef’, vrlo jak svjetski brand koji je u svijetu postigao odlične rezultate gledanosti. Ove su godine novost poznati kandidati, ali kriteriji prema kojima smo ih birali jednaki su kao za kuhare amatere, moraju imati odlične kulinarske sposobnosti. Donosimo i nove sezone omiljene i najgledanije serije na našim ekranima ‘Lud, zbunjen, normalan’. Programe koje planiramo za jesensku shemu još ne možemo otkriti - kažu na Novoj TV.

S trendovima se pak ne mijenja važnost kvalitetnog i snažnog informativnog programa za uspjeh televizije. A u tome se Nova TV već godinama diči time da je gledateljima njihov informativni program prvi izbor i da redovito u objavljenim istraživanjima ističu informativni program Nove TV kao onaj kojem najviše vjeruju.

Zanimljivo je primijetiti da televizije ne vole isticanje gledanosti sapunica iako one na našem tržištu nedvojbeno dominiraju u gledanosti. Njih u mjerenjima nadmašuju samo važni sportski događaji ili prijenos glazbenih šouova i natjecanja. Ne treba se čuditi što se činiti da su komercijalnim televizijama sapunice većina programa, onena njima zarađuju prihod za opstanak svojih kuća i stvaranje novih sadržaja. Tu sramote nema, a komu ne paše, ionako mijenja kanal.

Brza prilagodba

Iako su ‘digitalizacija’, ‘povezivost’, ‘društevene mreže’ ključne riječi kad govorimo o suvremenim televizijama, važno je naglasiti da one još imaju ograničenu važnost. I to ne samo na domaćem, ekonomski i tehnološki zaostalijem, tržištu nego i na onom SAD-a ili zemalja EU. Naime, kako tvrde RTL-ovci, linearna televizija i dalje je najrašireniji medij. Istraživanja tržišta provedena u svijetu govore da će tako biti i u budućnosti. No trendovi govore i da se linerana televizija prilagođava trenutku.

Zbog sve bržega životnog tempa naših gledatelja RTL kanali mogu se pratiti na internetskoj platformi RTL Sada te aplikacijama za mobitele koje se dodatno razvijaju. Globalni razvoj tehnologije ubrzava širenje informacija. Korisnici društvenih mreža ‘postaju’, ‘lajkaju’ fotografije, komentiraju mnogo prije negoli se nešto prikaže u dnevnim informativnim emisijama, stoga treba biti prilagodljiv i funkcionirati u simbiozi s gledateljima.

Daju im se informacije koje su negdje pročitali ili vidjeli, ali opširnije i pokrivene iz više kutova. Domaća produkcija i formati i dalje su najomiljeniji među gledateljima, stoga RTL ovo proljeće i jesen donosi pregršt domaćih formata. Riječ je o zabavnome obiteljskom kvizu za sve članove obitelji ‘Pet na pet’ napravljenome prema licenciji Fremantle Medije (najdugovječniji i najgledaniji kviz na svijetu). A među RTL-ovim je adutima i ‘3,2,1 - kuhaj’, format domaće produkcije u kojemu će se amaterski kuhari natjecati u pripremi jela s Antonijom Blaće kao voditeljicom. Vrijedi spomenuti i ‘Krizu’, humorističnu seriju napravljenu u produkciji kuće FIST s Nikolom Kojom i Enisom Bešlagićem u glavnim ulogama.

19. travanj 2024 02:15