Lider trend
StoryEditor

"Serving my country" - obol za istinu Domovinskog rata

12. Listopad 2015.

Rijetko kome u Hrvatskoj pođe za rukom da mu knjiga, posebice znanstvenog sadržaja, doživi četvrto izdanje, no upravo to se dogodilo prof. dr. sc. Hrvoju Kačiću i njegovoj knjizi "Serving my country Croatia Rediviva".

Knjiga koja je ustvari zbirka dokumenata i osobnih zapažanja čovjeka koji je kao diplomat i političar izravno svjedočio Domovinskom ratu, ali i brojnim zakulisnim igrama na međunarodnoj diplomatskoj sceni, priča priču o nezadovoljenoj pravdi i pravičnosti našeg naroda kako pred Haškim sudom i međunarodnom zajednicom, tako i pred svjetskom javnošću. Knjiga, čija su sva tri prethodna izdanja rasprodana, inače koncipirana kao zbornik članaka, govora, dopisa, izvještaja i intervjua nastalih u razdoblju od 1990. do 1994. godine, predstavljena je večeras u Europskom domu u Zagrebu.

Serving my country ili Služeći svojoj domovini, koja je prevedena na nekoliko svjetskih jezika, služit će, složili su se izdavači, Mirjana Paić Jurinić s Instituta Ivo Pilar i Stjepan Juranić iz izdavačke kuće Tonimir, te urednica knjige Jasminka Petter, kao dokument povjesničarima koji će u budućnosti pisati poglavlja o tome što se događalo na ovim prostorima u 90-tim godinama. Autor knjige prof. dr. sc. Kačić i nakladnici posebno se nadaju kako će knjiga i njezini dokumenti donijeti novo svjetlo pravde na hrvatske generale iz Bosne i Hercegovine kojima se još uvijek sudi u Hagu.

- Knjiga je obol za istinu Domovinskog rata, kazao je Juranić, dok je urednica Petter istaknula kako se ovim djelom pokušava "ispraviti niz teških pogrešaka kojima se na međunarodnoj sceni neprestano manipulira".

Autor je od posebne važnosti naglasio poglavlja o tome što je prethodilo sukobima na području bivše Jugoslavije, ulogu JNA u napadima na Dubrovnik kao i presude za ta djela na Haškom sudu te događanja oko otmice UN promatrača koji su se zbog tog povukli iz Srebrenice netom prije genocida nad Bošnjačkim narodom kao i ulogu hrvatskih generala u spašavanju Bihaća od iste sudbine nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja.

03. svibanj 2024 10:16