Lider trend
StoryEditor

FOTO: Skijalište Turracher Höhe nudi Proseco s Butlerom na vrhu brda

14. Veljača 2019.

Ako ne patite od toga da prijatelje i poznanike ne gnjavite uvijek istim pričama o mondenim skijaškim centrima u kojima ste upravo proveli nekoliko nezaboravnih dana, i željni ste samo mirnog skijanja bez puno gužve, ugodnog odmora u raznolikom hotelskom spa centru, te dobre i ukusne večere u ugodnom restoranu, onda je Turracher Hoehe gotovo idealan odabir. Mjestašce je to koje se nalazi na prijevoju koji odvaja Štajersku od Koruške, 20-ak minuta vožnje udaljeno od puno većeg i hrvatima poznatijeg Bad Kleinkirchheima, a od Zagreba udaljeno je tek 288 kilometara (od Rijeke 255 kilometara)  ili tri i pol sata ugodne vožnje većinom po autoputu i nešto malo dobro održavanim lokalnim cestama.

Mjesto se nalazi uz slikovito planinsko jezero koje posjetitelje jednako oduševljava zimi, kada je zaleđeno i kada preko njega možete hodati ili se voziti saonicama, ili ljeti, kada za vrućih dana pruža toliko ugodno osvježenje. Turracher ima tek 100-tinjak domicilnih stanovnika, ali većina hotela i apartmana koji okružuju jezero uglavnom su puni, pa je dojam da je mjesto puno veće i mnogoljudnije.  Mjesta za neke lude provode zapravo i nema, ali su zato hoteli uglavnom vrhunski, a za tako malo mjesto iznenađujuće je na koliko se mjesta može doista vrlo kvalitetno jesti. Michellinovih zvijezda, doduše, nema, ali restoran Zug Bergman ima Gault Milau kapicu (austrijska inačica Michellina), a onaj u Schlosshotelu Seewirt čak dvije, pa na svoje mogu doći i najzahtjevniji gurmani.

Samo skijalište proteže se na dva susjedna brda od 1400 i 2205 metara i ima ukupno oko 38 kilometara dobro uređenih staza koje opslužuje 13 žičara, od kojih tri moderne i brze šesterosedežnice.  U usporedbi s razvikanijim skijalištima to i nije toliko puno, ali staze su vrlo dobre, uglavnom crvene, i zadovoljit će i zahtjevnije skijaše. A što je za skijanje najvažnije, gotovo nikada na njima nema većih gužvi, pa se u skijanju može uživati bez stalnog osvrtanja i pogledavanja hoćete li se s nekim sudariti. Nije nevažno niti što su sve staze međusobno povezane i cijelo skijalište se može prijeći bez skidanja skija, s mogućnošću povezivanja žičara vožnjom preko zaleđenog jezera uz pomoć saonica koje vuku skijaše.

Osim za alpsko skijanje, Turracher ima i 15 kilometara staza za skijaško trčanje, mogućnost klizanja i curlinga na zaleđenom jezeru, konjske saonice te još neke atrakcije koje ne postoje niti na znatno većim skijalištima. Jedna od najvećih svakako je planinski rollercoaster ili alpski vlak smrti „Nocky Flitzer“, čija je pruga dugačka 1,6 kilometara i spušta se do samog mjesta, a radi tijekom cijele godine. Gostima se nudi i noćno sanjkanje niz skijašku stazu, uz mogućnost bogate i vrlo ukusne Rachlette večere u planinskoj kolibi Sonnalm, koja se nalazi na polovici staze.

Ono što, međutim, Turracher izdvaja od drugih austrijskih skijališta  je Piste Butler koji, obučen u uočljivo i lako prepoznatljivo smeđe-zeleno odijelo, patrolira po skijaškim staza, svima je na usluzi, a na vrhovima brda na sunčalištima odraslima nerijetko nudi slatki Proseco, a djeci slatkiše i sladoled. Usluge Butlera mogu se i unajmiti, pa nije rijetkost vidjeti grupe skijaša koje se, prevođene Butlerom, spuštaju niz staze i  obilaze planiske kolibe i restorane.

Turacher Hoehe nije, dakle, skijalište koje će vas oboriti s nogu kilometražom svojih skijaških staza, luksuznim trgovinama sa skijaškom opremom ili bogatom ponudom za noćni provod. Ukoliko, međutim, želite provesti nekoliko mirnijih dana skijajući, bez gužve,  po raznolikim i dobro uređenim stazama i pri tom uživati s cijelom obitelji i u raznolikoj ponudi i sadržajima koji nisu isključivo skijaški, i u prirodi koja oduševljava raznolikošću i ljepotom, onda je Turacher gotovo idealan odabir.

27. travanj 2024 04:27